Најновије

БРУКА СЛОВЕНАЧКЕ ВОЈСКЕ: Лепили чизме на највећој НАТО вежби

Словеначки министар одбране Карл Ерјавец обећао је у понедељак темељну истрагу након притужби да су словеначки војници који су учествовали на недавној међународној вежби НАТО у Норвешкој због неодговарајуће обуће имали тешкоће, а да ни остали део њихове опреме није испунио очекивања.

Словеначка војска (Фото: Јутјуб)

"Због примедби на рачун неодговарајуће опреме већ сам захтевао истрагу којом треба да се утврди јесу ли те критике утемељене“, казао је Ерјавец за љубљански лист "Дело", преноси Хина.

Подсећа се да су у војној вежби "Спој трозупца 18", изведеној са циљем провере међусобне операбилности међународних снага у здруженом деловању, учествовала 232 војника из Словеније.

Наводи се да је командант њиховог контингента на вежби потпуковник Утрош Тринко казао је да су се многи војници жалили да их обућа није штитила од хладноће и влаге на норвешком терену, нити су сви делови припадајуће одеће испунили очекивања, па очекује одговор од министарства.

"То што је рекао потпуковник је тачно и надамо се да се ствари неће гурнути под тепих иако нам након сваких избора обећавају да ће се ствари поправити. Нове рукавице од куване вуне су се добро показале, али смо имали неадекватне чизме које не греју ногу након што се навлаже, морали смо да их лепимо лошим лепком, а проблеми с обућом у војсци и нису нови“, казао је за "Дело" неименовани војник након повратка са вежбе.

Наводи се да је из Генерлштаба словеначке војске потврђено да је са чизмама коришћеним у Норвешкој заиста било проблема, али да војници нису добили озеблине, нити жуљеве, како се то догодило у пролеће ове године приликом вежбе маневрисања по стандарду НАТО на полигону Почек у Словенији.

Потврђено је такође и да ће се ствари додатно испитати.

"Температуре у финском Фолдалу, где се је одвијао теренски део вежбе словеначке моторизоване јединице, варирале су у време њиховог боравка у распону од -23 до +7 степена, али ниједном словеначком војнику није била потребна лекарска помоћ", објавила је словеначка војска.

У саопштењу је наведено и да су војници били, уз стандардну опрему, опремљени и додатним паром формацијских чизама по цени од 80 евра за пар.

Како Белорусија постаје поморска држава, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Словеначка војска

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА