Најновије

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Шокираћете се када видите шта се крило 200 милиона година испод Антарктика! (ВИДЕО)

Европска свемирска агенција (ЕСА) открила је остатке изгубљених континената који су милионима година година били скривени испод Антарктика.

Антарктик (Фото: Pixabay. com)

Научници су се користили податке сателита ГОЦЕ (истраживача гравитацијског поља и кретања океана) који је пао на Земљу 2013. године када је остао без горива. Иако је сателит био ван функције, научници су искористили податке које је прикупио током гравитацијског повлачења Земље, односно померања тектонских плоча испод Антарктика у последњих 200 милиона година.

- Ови снимци револуционарно унапређују могућности за проучавање Антарктика, континента који најмање разумемо. На истоку Антарктика видимо узбудљив мозаик геолошких одлика које упућују на основне сличности и разлике између Земљине коре испод Антарктика и других континената с којима је био спојен до пре 160 милиона година" рекао је један од аутора истраживања Фаусто Фераћоли. 

Научници су користили податке ГОЦЕ-а са сеизмолошким подацима како би направили тродимензионалне карте Земљине литосфере. Литосфера је слој Земље који се састоји од коре и отопљеног омотача, а у којем се, између осталог, налазе планински ланци, океани, и кратони. Кратон је стабилни и стари део чврстог омотача Земље, кратони су заправо остаци древних континената уграђени у континенте које данас познајемо. Истраживање подсећа и на пуцање Гондване, суперконтинента који се раздвојио пре 130 милиона година, а мапа сада показује да су Антарктик и Аустралија били повезани до пре 55 милиона година. Истраживање је показало и како је западни Антарктик тањи од источног, што је слично односу Аустралије и Индије.

Прочитајте ОВДЕ шта се заиста крије на дну Бермудског троугла, погледајте видео.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Антарктик служио као сигурно место за најстарије и најутицајније породице света? АКо јесте да ли је и данас у употреби?
Толико је различитих теорија испричано у овом леденом чуду.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА