Најновије

СРБИЈА РАЗБИЈА ЛАЖНУ ВЛАДУ КОСОВА! Харадинај је готов! Понуда која је успаничила Албанце!

Након што је Српска листа опозицији понудила гласове 10 својих посланика за рушење актуелне владе, Газета Експрес пише да би пад владе Рамуша Харадинаја лако могла постати реалност.

Харадинај (Фото: Јутјуб)

Експрес подсећа да је Српска листа ову понуду изнела пошто је влада одлучила да за 10 одсто повећа порез на робу из централне Србије и БиХ.

Тзв. косовска опозиција, додаје се, још није одговорила да ли ће се прихватити ову понуду Српске листе, док је тзв. косовски председник Хашим Тачи наклоњен понуди Срба.

Најутицајнији опозициони Демократски савез Косова би данас требало да одлучи о понуди Српске листе, пише Експрес и додаје да ће лидер ДСК, бивши премијер Иса Мустафа, данас бити на тесту да ли да прихвати понуду Срба и "владу Харадинаја пошаље кући".

- Српска листа је постала примамљив партнер за Демократски савез Косова, након одлуке да оозицији понуди 10 посланичких гласова у парламенту за рушење актуелне власти, баш као што су то урадили и у време када је Мустафа био премијер - наводи Експрес.

Напомиње се да са тих 10 посланичких гласова, опозиционе партије већ имају потребну већину за рушење Харадинаја.

Подсећа се да су Срби саопштили да "не могу и не желе више да буду таоци неодговорне и демагошке политике албанских представника у власти и њихових хирова зарад политичког опстанка".

Реагујући на понуду Српске листе, Тачи је рекао да, ако ова влада падне, биће формирана нова.

- Ако влада постане нефункционална, уследиће реструктурирање владајућих партнера - следи друга влада - изјавио је Тачи.

Експрес подсећа да ово није први пут да је Тачи Харадинају запретио разрешењем, баш као што је, како се наводи, то учинио због неслагања са идејом о "корекцји граница" са Србијом.

Напомиње се да су понуду Српске листе већ одбили представници покрета Самоопредељење, али у додаје да друге странке и даље немају званични став.

Позивајући се на своје изворе, Експрес сазнаје да је ова понуда Српске листе привлачна за део опозиције.

- Они још увек не знају да ли ће прихватити понуду Срба, али ће највероватније срушити владу Харадинаја, а о томе ће се изјаснити након консултација и заузимања јединственог става - наводи Експрес.

Први који је позвао своје сараднике на консултације је председник ДСК Иса Мустафа.

Алтернатива ће, пише Екпрес, састанак страначког председништва одржати током ове седмице.

Аналитичар Астрит Гаши за портал каже да се Тачи у овом тренутку суочава са огромним унутрашњим проблемима.

- Ни он (Тачи) није задовољан недостатком подршке и снажним противљењем владе на челу са Харадинајем и његовом жестоком реториком. Ни њему, међутим, не иде у прилог провоцирање ванредних парламентарних избора, јер Тачи оправдано страхује да би то могло одложити споразум са Србијом.... - рекао је Гаши.

Према његовим речима, ако би Тачи стварно желео да сруши актуелну владу, он би већ понудио гласове Демократске партије Косова, странке чији је био председник.

- Да је рушење владе у његовом интересу, он је то већ могао да уради са својих шест посланика у Демократској партији Косова. Зато он углавном кроз реаговања на понуду Српске листе само прети актуелној влади и њеним коалиционим партнерима у нади да ће променити свој став - каже Гаши.

Уколико, пак, Харадинајева влада падне, парламент буде блокиран "Косово ће постати Краљевство у којем ће владати Тачијева правила".

Хрвати спремају Шиптаре да нападну Србију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Харадинај о језеру Газиводе 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА