Најновије

НАУЧНИЦИ СА ЈЕЈЛА ПРЕД ИСТОРИЈСКИМ ОТКРИЋЕМ: На најмистериознијој звезди у галаксији постоји... (ВИДЕО)

Једна од најнеобичнијих звезда у нашој галаксији "КИЦ 8462852" предмет је великог интересовања у последњих неколико месеци. Звезда је привукла пажњу још прошлог октобра, када су научници Јејл универзитета открили необичне флуктуације њене светлости.

Свемир и галаксије (Фото: Јутјуб)

Неке теорије чак су сугерисале да се око звезде налази нека џиновска структура коју су направили интелигентни ванземаљци, али мистерија би ускоро могла бити решена, пошто су прикупљена средства за детаљнија истраживања. Др Табета Бојаџијан са Јејла је 18. маја покренула кампању на Кицкстартеру која је достигла свој циљ – 100.000 долара. Средства ће бити уложена у истраживање “најмистериозније звезде у галаксији”, коју већ четири године прати Кеплер телескоп.

Пратећи звезду, астрономи су у два наврата (2011. и 2013. године) приметили необично понашање њене светлости. Када планета кружи око звезде, интензитет њене светлости обично се смањи за око један проценат, али је КИЦ 8462852, или Табијина звезда, тада имала чак 22 одсто мањи интензитет, што указује да је поред ње у том тренутку вероватно пролазило нешто огромно. У неким случајевима, флукс је опао на испод 20 одсто од почетне вредности и то у трајању између пет и 80 дана.

Најнеобичније флуктуације састојале су се од десетина неравномерних, неприродних падова интензитета светлости током периода од 100 дана, што наводи на закључак да је у том раздобљу поред звезде пролазио низ огромних објеката неправилног облика делимично блокирајући пролазак светлости.

- Никад нисмо видели такву звезду - каже др Бојаџијан, која је прва приметила чудне сигнале.

- Било је врло чудно. Мислили смо да с подацима нешто није у реду, али се испоставило да су мерења обављена како треба.

Она са колегама користи ЛЦОГТ, јединствену мрежу телескопа на земљи којим управља велики тим научника. Према неким претпоставкама, феномен је изазван проласком јата комета, а једна студија искључила је могућност постојања ванземаљске вештачке структуре у близини звезде.

Истрага о мистериозним и непознатим летелицама поред ирске обале. Погледајте ОВДЕ.

Извор: B92. net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Најмистериознија звезда у галаксији “КИЦ 8462852”

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА