Најновије

ПРИМЕЋЕНИ МИСТЕРИОЗНИ ХЕЛИКОПТЕРИ: У њима вође и борци Исламске државе! Људи су преплашени!

Често се појављују спорадични, али редовни извештаји о "мистериозним хеликоптерима" који евакуишу милитанате Исламске државе са бојних поља на Блиском истоку.

Џихадисти Исламске државе (Фото: Јутјуб)

Званична агенција Сирије објавила је да су амерички војни хеликоптери обавили операцију у селу Ал-Сувајда у провинцији Хасака близу границе са Ираком. Они су спасили неколико чланова ИД и пребацили их на непознату локацију. У периоду од 10. до 11. новембра, хеликоптери САД су на периферији Ал-Сусаха у провинцији Деир ез Зор спасили тројицу припадника ИД. Раније, 7. октобра, САНА је навела и изјаве становника града Ал-Шафа који су тврдили да су амерички хеликоптери евакуисали команданте ИД из области Абу Камал у провинцији Деир ез Зор на неоткривену локацију.

САНА је такође известила да је 22. септембра Коалиција под вођством САД обавила операцију у области села Ал-Мрашде у џепу где су били стационирани милитанти ИД у југоисточном Деир ез Зору. Том приликом су извукли неколико команданата ИД.

ТАСС је 23. августа известио да је Русија забележила летове мистериозних хеликоптера који снабдевају оружјем јединице Исламске државе у Авганистану.

- Желели бисмо да још једном укажемо на летове неидентификованих хеликоптера у северном Авганистану, који испоручују оружје и муницију локалним јединицама ИД и талибанима. Конкретно, авганистански медији и локално становништво кажу да су такви хеликоптери виђени у провинцији Сар-е Пол - рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Закхарова.

Дана 19. марта, САНА је навела анонимни извор који је тврдио да су три америчка војна хеликоптера евакуисала осумњичене команданте Исламске државе из североисточне Сирије. Наводно су хеликоптери слетели између села Ал-Џиси и Калуа, 2 км јужно од места Тал Хамис у области Камишли у провинцији Ал-Хасака.

Крајем фебруара сиријски медији објавили су вест да су амерички хеликоптери пребацили команданте ИД и чланове њихових породица у Сабах ал-Каир, око 20 км јужно од Ал-Хасаке, због чега су америчке снаге оптужене за успостављање нове терористичке базе.

Према САНА-и амерички хеликоптери су евакуисали команданте ИД из покрајине Деир ез Зор у провинцију Ал-Хасака у североисточној Сирији. Извори кажу да је ово други пут да САД евакуишу терористе ИД.

У мају 2017. године, анонимни локални сиријски извори открили су да амерички војни хеликоптери евакуишу више команданата терористичких група ИД из њиховог упоришта у Сирији – Рака, одводећи их на непознату локацију. У мају 2017. Мохамад Захир Вахдат, гувернер северне авганистанске провинције Сар-е Пол, такође је тврдио да су се необележени војни хеликоптери кратко спустили на познато милитантно упориште. Авганистанске снаге безбедности нису могле да фотографишу јер се то догодило ноћу.

Пентагон је више пута негирао ове извештаје тврдећи да не сарађује са ИД на било који начин. Међутим, проблем је што америчка војска такође негира да је постигла било какву врсту договора са ИД у Манбиџу и Раки, што је очигледна лаж. Значи, како извештавају о америчким хеликоптерима који евакуишу чланове ИД или им пружају помоћ, све је више забрињавајуће да Вашингтон још увек користи ИД као средство у свом геополитичком сукобу са другим силама.

Американци настављају да користе касетне бомбе у Сирији. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Најновије вести из ратом погођене Сирије

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА