Најновије

АЛ БАГДАДИЈЕВИ БРАЋА И СИНОВИ СПРЕМНИ ДА ПОГИНУ ЗА КАЛИФАТ! Бориће се до последње капи крви да задрже Хајин! (МАПА)

Сиријске демократске снаге (СДФ) сукобиле су се са борцима и члановима породице лидера Исламске државе Абу Бакра ал Багдадија у Хајину, источном сиријском граду који се налази на око 50 км северозападно од ирачке границе.

Исламска држава (Фото: Јутјуб)

- У претходним биткама, џихадисти су имали места ка којима су могли да беже, али у Хајину немају где да иду - рекао је командант СДФ-а Хавел Роние Валат.

- Овде су остали само истински верници и они ће се борити до смрти - рекао је он.

Раније је Москва оптужила Коалицију под вођством САД да наставља ваздушне ударе у тој области користећи беле фосфорне бомбе и јавила да су напади проузроковали велике жртве међу цивилима који су заробљени у тој области. У среду су сиријски медији известили да је Коалиција користила касетне бомбе у Хајину и оближњем граду Ал-Шафа, што је довело до нових жртава цивила. Коалиција је више пута одбацила употребу касетне и беле фосфорне муниције у насељеним подручјима у источној Сирији.

Коментаришући гласине о томе да се Ал-Багдади можда скрива у Хајину, Валат је открио да је брат вође терориста "био на том подручју недавно и одржао састанак подстичући људе да се боре. Такође, пре око месец и по дана, добили смо обавештајне податке да смо убили једног од Багдадијевих синова - рекао је командант.

Командант СДФ-а је рекао да је "значајан број" страних бораца и даље заробљен у тој области, укључујући борце авганистанских, британских, чеченских, неидентификованих европских, ирачких и саудијских бораца. Додао је да се борба против терориста претворила у пузање, а ИД је користила ауто-бомбе у самоубилачким нападима, градила мрежу тунела и постављала импровизоване експлозивне направе свуда.


- Исламска држава је имало више од пет година времена да се припреми - рекао је Валат.

- То је врло спор посао и морамо да ослобађамо територију кућу за кућом, метар по метар.

- Ускоро ћемо започети напад на Хајин али мислим да се ова битка неће завршити брзо. Ово није рат који се брзо може добити - нагласио је Валат. Током рата против ИД у Сирији и Ираку, Ал-Багдади је више пута избегавао покушаје атентата од стране руске, америчке и иранске војске. У септембру су ирачки медији известили да је Ал-Багдади избегао смрт, након што се касније појавио на састанку терористичких команданата. Терориста је у августу издао своју последњу команду следбеницима, позивајући их да наставе џихад и "спале" невернике.

Исламска држава покренула офанзиву у Ал Сафи. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сиријске демократске снаге (СДФ) покренуле су пре два месеца колосалну офанзиву на џеп Исламске државе на Еуфрату. Међутим, Исламска држава је узвратила жестоком контра-офанзивом.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА