Најновије

СКАНДАЛ У ХРВАТСКОМ ПАРЛАМЕНТУ! УСТАШИЗАЦИЈА САБОРА! Изложена слика која отворено подстиче на мржњу према Србима! (ВИДЕО)

Када су многи приметили усташке ознаке и протестовали, Цулеј је рекао да је то "легални знак ХОС који се налази на Жан-Мишелу Николијеу који је убијен на Овчари

Застава Хрватске (Фото: Pixabay)

На изложби у Хрватском сабору, уочи годишњице која се у недељу припрема у Вуковару као Дан сећања, изложена је слика на којој је Француз Жан-Мишел Николије са знаком ХОС на којем пише "За дом спремни", а нацртан је и усташки грб. Аутор слике је Дамир Кукавица, док је изложбу поставио посланик ХДЗ Стево Цулеј. Када су многи приметили усташке ознаке и протестовали, Цулеј је рекао да је то "легални знак ХОС који се налази на Жан-Мишелу Николијеу који је убијен на Овчари.

- Господи којој је то спорно знам зашто им је спорно. Али није ми јасно зашто им није спорно који су знак носили они који су га убили, а носили су звезду петокраку која хрватском народу није донела ништа добро, четничку кокарду, четири слова С и мртвачке главе - рекао је Цулеј.

- Али онима којима то смета није спорно што такви ходају улицама Вуковара.

Многи посланици одбили су да иду на изложбу управо због усташких ознака који су на слици. Историчар Твртко Јаковина тврди да је управо то што се догађа у Сабору показатељ где је Хрватска дошла последњих тридесет година.

- То је отворена рехабилитација онога што се догађало у Другом светском рату. Ово је усташки поздрав, носиле су га јединице ХОС које су укинуте од Хрватске војске, а тај поздрав није био у употреби док је био Фрањо Туђман - истиче овај историчар.

Јаковина каже да сви знају шта тај поздрав значи и да се треба од тога отклонити.

- То што је један Француз или су неки војници то носили било је јасно зашто су то узели. Ово је враћање не на 1991. већ на 1941. годину када је Хрватска била у грађанском рату - каже Јаковина.

Уочи Дана сећања у Вуковару, градоначелник тог града поручио је Милораду Пуповцу да "свако мора да одлучи да ли му је место у Бачкој Паланци или Колони сећања".

- Не може да се буде уз бок припадника агресорске србочетничке војске и одавати почаст жртвама те исте агресије - каже Иван Пенава, градоначелник Вуковара.

Министарство бранитеља обезбедило је посебан воз који ће из Сплита превести све који желе да дођу у Вуковар, а већ је сада најављен долазак педесет аутобуса.

Усташки симболи на све стране

Иако табли на којима пише "За дом спремни" има широм Хрватске, па и десетак километара од Јасеновца, судска пракса је различита па неки судови констатују да је реч о "старом хрватском поздраву". Прошле године до суда је дошло осам пријава, а изречено је пет пресуда и три ослобађајуће за истицање усташког поздрава. И док у Хрватској често пролази некажњено истицање усташких ознака, у Аустрији су за то предвиђене драстичне казне.

Античка Троја је била на српској територији?! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Избор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Жан Мишел Николије био је француски добровољац у редовима Хрватских оружаних снага

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА