Најновије

ШОК АНКЕТА! СЕКС У БЕОГРАДУ ЗА САМО 100 ДИНАРА! Жену питали зашто је тако јефтина! Њен одговор је невероватан!

Да легализација заиста магично не решава проблеме доношењем закона, већ их можда и увећава, показују и примери из најуређенијих земаља.

Секс (Фото: beeg)

У Србији је је проституција прекшајно, а не кривично дело, а од измена закона 2016. године под удар казнене политике дошли су и они који услуге проституције користе ("пружаоци услуге" и они који "обезбеђују простор" су кажњавани и по старом закону). Иако можемо претпоставити да је "најстарији занат" жена, али и мушкараца, равноправно распрострањен по Србији, од 44 суда пресуде су донете само у њих 6, укупно 107 пресуда (од чега чак 80 у Београду). Пред законом је новчано, а у неким случајевима и затворски, одговарало 79 жена и 10 мушкараца који су "продавали своје тело".

Казне нису ни мале, ни велике, ако се заврши на новчаном кажњавању и због понављања прекршаја не заврши у затвору, што се догодило у седам случајева - све женама. За проституисање женама су, у случајевима који су обухваћени истраживањем, изрицане глобе од 9.000 до 50.000 динара, а мушкарцима (и трансродним женама које наш закон познаје само онако како су се родиле - као мушкарце) од 10.000 до 40.000 динара.

Можда изгледа премало, али треба имати у виду запањујући податак - просечна цена сексуалне услуге "на улици" у Србији је 1.500 динара. Притом цена креће већ од 500 динара и то за све облике секса - орални, класични (вагинални), анални.

- При свакој причи о легализацији треба узети у обзир да се ту ради првенствено о женама којима то није 'посао', нити се ту ради о 'секс-радницама', већ о људима који немају никаквог начина да другачије дођу до новца. У судским списима стоји забележен и случај жене која се проституисала за 100 динара јер је толико недостајало за оброк за њу или дете - упозорава Цветичанин-Кнежевић.

Да легализација заиста магично не решава проблеме доношењем закона, већ их можда и увећава, показују и примери из најуређенијих земаља.

Сања Павловић из Аутономног женског центра наводи пример Немачке, земље која је у већини осталих ствари пример за углед. Тамо је проституција декриминализована почетком деведестих година прошлог века, али се ситуација са социјалним положајем проститутки није поправила па је 2016. измењен закон и она је легализована. То значи да су донети прописи који су регулисали обављање тог "посла".

- Али проблеми су онда постали само већи. Цветају бордели, порасла је трговина женама,чак и децом, а посебно су опасни тзв. флат-рате (једна цена) бордели, у којима платите улазницу на рецимо осам сати и користите својеврсни 'секс шведски сто' колико хоћете. Забележено је да је после отварања једног таквог места цела смена жена које су 'радиле' завршила с повредама у ургентном центру. Да је то је заиста привредна делатност и посао као и сваки други... у Немачкој би се свакако побунила јавност да цела једна смена у фабрици заврши у болници. То није рад, то је легализовано насиље - каже Сања Павловић.

Доказано је. Центиметри су ипак јако важни. Прочитајте ОВДЕ зашто је то тако.

Извор: Espreso. rs, Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Елитна проституција у Србији. Ко све учествује у њој?!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА