Најновије

ДОБРО УПАМТИТЕ И ЧУВАЈТЕ СЕ! Почели су вучји дани! Наредних седам дана ово никако не радите!

Дани од Ђурђица до Светога Мрате, од 16. до 24. новембра називају се Мратинци или Вучји дани јер је Свети Мрата заштитник вукова. Народ верује да је напољу тренутно "опасно време"!

Вук (Фото: Јутјуб)

Према предању, Свети Мрата у ове дане гледа како ко ради, затим држи већање са вуковима и одређује им на кога да "навале". Домаћину који у ове дане највише греши, не иде у цркву и не поштује Светог Мрату, вели народ, у кућу и торове ће на зиму ући хроми вук, звани кривељан, који је најопаснији и кога нико не може да спречи у његовој намери.

Постоји и народна прича о човеку који је секао дрва у шуми, када су га пресрели вукови, предвођени највећим, хромим вуком, који га је упитао да ли слави Светог Мрату. Уплашен, сељак га је слагао да слави после чега су се вукови покупили и отишли. Човек отрча право код попа и јави му да узима Мрату за преславу, а од те године вукови нису више залазили у његов тор.

У време Мратинаца ништа се не даје из куће, а нарочито не новац. Слично, не преде се вуна и ништа се не пере. Кројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове. Код старијих људи постоји веровање да, уколико Мратинци падну у магловите дане, зима ће бити магловира и променљива. У случају ведрих дана, зима ће бити мразовита и љута.

Генерал Божидар Делић решио да открије истину о многим српским политичарима и о дешавањима у земљи у не тако далекој прошлости. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мратиндан је слава посвећена Светом Стефану Дечанском

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА