Најновије

ИРАНСКА ЛУКА "ЧАБАХАР" — нова кост у грлу за Америку! Ипак, чудне се ствари ту дешавају...(ВИДЕО)

Амерички државни секретар Мајк Помпео је одлучио да иранску луку Чабахар изузме из санкција против Ирана, како би та лука могла несметано да се развија јер је важна за економију суседног Авганистана.

Лука Чабахар (Фото: Јутјуб)

Изузеће из санкционог режима ће омогућити изградњу железнице од луке до Авганистана, куда би требало да иде роба која није обухваћена санкцијама попут лекова и хране. Очекује се да ће по завршетку изградње тај хаб играти одлучујућу улогу при извозу несировинских производа Ирана у државе Централне и Јужне Азије, па и даље од Персијског залива.

О томе говоре ирански стручњаци Пир Мохамед Молахези, експерт за Авганистан, Индију и Пакистан, и Реза Резахах, политиколог и стручњак за америчка питања.

Молахези сматра да би претварање луке Чабахар у крупни транзитни хаб појачало улогу Ирана у региону и довело до развоја источних провинција државе.

„Чабахар је јединствена лука Персијског залива, која има излаз на океан, што има стратешки значај за Иран. Осим тога, Гвадар у Индији и Чабахару у Ирану су две луке које међусобно конкуришу једна другој на светском нивоу. Због тога и још због две битне околности је важна иранска лука.

Ако Чабахар постане лука кроз коју пролази експортно-импортна роба из Авганистана у државе Централне Азије, он би могао да повеже те државе са спољним светом воденим путем, а тиме би порасла улога Ирана у региону.

Као друго, развој луке Чабахар би даље повукао развој инфраструктуре источних делова Ирана. Ако саобраћајна мрежа и железница прођу кроз Чабахар у Ахедан, даље у Јужни Хорасан, а потом у Авганистан и Туркменистан, то би значајно утицало на економију у граду Бендеру Абасу у провинцији Хормозгану и у јужним провинцијама Керману, Систану и Белуџистану, као и у Јужном Хорасану“, објашњава Молахези.

Резахах је такође истакао важност и стратешки значај луке Чабахар за Иран:

„Инвеститори који ће уложити у Чабахар, пре свега они из Индије, разматрају ту луку као средство за реализацију својих дугорочних амбиција и као стратешки инструмент за супарништво са Кином. Гледано са стране, то делује као да САД праве препреке за изградњу луке, али ипак то није тако. Да јесте, Индија не би улагала у изградњу овог хаба. Рекло би се да су САД због присуства Кине у Гвадару спремније да омогуће Индији да ради у Чабахару, док су односи између САД и Ирана непријатељски, како би лука остала ван домета контроле Кине или европских држава. Другим речима, можемо објаснити ово као да је Индија добила зелено светло од САД како би инвестирала у Чабахар.“

Прочитајте ОВДЕ како то Москва узвраћа ударац Вашингтону?

Извор: rs. sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА