Најновије

НАЈБИЗАРНИЈИ СРПСКИ ОБИЧАЈИ: Зашто млада никада не сме да носи бисере око врата и шта је то мртвачка свадба?!

Српска традиционална култура обилује многим обичајима који су нашли своје место на разним весељима, а поготово на свадбама. Велики број ових обичаја је део патријархалног култа, неки су у великој мери и бизарни.

Свадба (Фото: Јутјуб)

Преношење младе преко прага

Када млада прелази у мужевљеву кућу, ред је био да је младожења пренесе преко прага. Овај обичај се ипак одржао док су многи други заборављени. Одговоре за овај необичан поступак можемо наћи у српској паганској традицији. Наиме, веровало се како су наши преци, Стари Словени, сахрањивали мртве испод кућних прагова, па се зато преношењем младе преко прага не вређа гроб старих душа предака. Обичаји приликом свадбеног весеља: куповина младе, бацање сита, подизање "накоњчета". Када би младу одводили из њене куће, често би прелазила преко пиштоља, за њу би девер давао новац и дукате да је "откупи"... По њеном доласку у будући дом, бацала би жито из сита по народу, да би потом сито бацила на кров куће. Веровало се да ће брак успети уколико се сито задржи на крову. После сита бацала се јабука, а онда би уследио обичај са "накоњчетом". Наиме, млада је узимала дете старости до годину дана, и вртела га три пута у свом наручју.

Бизарни обичај "лажне труднице"

Веровало се да је трудна жена у току ношења бебе потенцијална мета демона и злих сила. Да би скренуо зло са своје супруге и да би заварао зле силе, њен муж би се правио да је "трудан", па би зато лежао, док су му други доносили храну и чували га... И тако све до порођаја његове супруге, када је коначно могао да престане са глумом. Трудница је све време док носи дете, морала да "крије" трудноћу.

"Мртвачка свадба"

Овај мотив познат је и у нашој народној књижевности. Наиме, када се деси тешка трагедија да млад човек или девојка умре, а притом није никад био у браку - следи обред за покојника. Ако је младић умро - њега облаче у свечано одело и стављају му прстен на руку. А ако је девојка - онда је облаче у венчаницу. Веровало се да душе не могу да "дођу на онај свет", ако нису венчане на овом свету. Понекад би их пратила и музика на погребу.

Склапање брака међу малолетницима

За овај случај смо често чули у Србији - уговарање бракова између малолетника. Овај обичај се примењивао и у селу и у граду, а млади супружници се уопште нису познавали, већ су о њиховој судбини већали њихови родитељи. Често се дешавало да младог момка ожене старијом девојком. Уосталом, сетимо се само Станковићеве "Нечисте крви" и ситуације када су Софку удавали за младог Томчу…

Обичаји везани за младу

На дан венчања млада не сме да носи бисере, јер они симболизују сузе. Ако их буде носила, много ће плакати током брака.  Пре одласка на венчање, млада наздравља са сватовима. она пије из стаклене чаше, а затим је баца. Ако се чаша разбије, родиће мушко дете, а уколико остане цела - биће женско. Обичај је да млада стави бели лук у недра ради урока. Млади се након облачења венчанице, везује танак конац око струка. Оног момента када се зачује сирена кола, девојке брзо кидају конац. Према веровању, ако је конац покидан са лакоћом, значи да ће се млада лако породити. Када млада крене са сватовима, пре првог моста на који наиђу, треба да баци белу марамицу у коју је петходно убацила новац.

Сензационално откриће на дну Тихог океана. Погледајте ОВДЕ шта су пронашли.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Какви су то српски свадбени обичаји?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА