Најновије

СВИ ВОЛЕ ПАРЕ И ЛЕГАЛНО И НЕЛЕГАЛНО: Хоћете пасош неке од земаља ЕУ? Нема проблема, оволико новца вам треба

Половина земаља Европске уније нуди могућност добијања држављанства за оне који довољно плате и инвестирају, али велика потражња за пасошима ЕУ довела је и до трговине држављанствима на црно.

Пасош (Фото: Pixabay. com)

Сумњу да већ годинама постоји илегално тржиште држављанствима земаља Европске уније потврдила је скорашња афера у Бугарској, када је 20 службеника канцеларије за бугарску дијаспору похапшено.

Годинама су, наиме, фалсификовали доказе о бугарском пореклу грађанима Македоније, Молдавије и Украјине, зарадивши хиљаде евра. До пасоша појединих земаља ЕУ може се, међутим, доћи и легално – куповином некретнине од најмање четврт милиона евра.

Велика потражња држављанства ЕУ, или неограничених боравишних дозвола, довела је до трговине држављанствима на црно. Корумпирани службеници многих земаља ЕУ, како наводи Дојче веле, зарађују новац фалсификовањем докумената.

Грађани, углавном источноевропских земаља, куповали су тако доказе о бугарском пореклу у уреду за Бугаре у иностранству и тако стекли држављанство Бугарске, а тиме и ЕУ.

Због махинација је смењен шеф уреда Петар Харалампијев, али проблем у ЕУ је остао. Јер, Бугарска није једина земља у којој “тргују” држављанствима.

Према истраживањима медија, у Румунији и Мађарској се годинама тргује лажним сертификатима о пореклу. Тако је две трећине Молдаваца – румунског порекла. И у Украјини такође живи много припадника румунске и мађарске мањине.

С друге стране, већ годинама је устоличен систем “Златне визе”, што је заправо пут до држављанства – по папреним ценама. По том систему, држављанство неке земље ЕУ или трајну боравишну дозволу може да добије онај ко довољно плати или инвестира.

Половина земаља ЕУ, међу њима Бугарска, Грчка, Велика Британија, Летонија, Литванија, Малта, Аустрија, Португалија, Шпанија, Мађарска и Кипар нуде те програме. У протеклих неколико година тако је “купљено” најмање 6.000 држављанстава и чак 100.000 боравишних дозвола.

Житељи Кине, Русије, Блиског истока и других делова света куповином некретнина у Португалији за најмање 500.000 евра стичу дозволу за неограничено кретање шенгенским простором 26 европских земаља. Шпанија је увела сличну меру, Грчка нуди визу за куповину некретнине од најмање 250.000 евра, Малта странцима који уложе 650.000 евра однедавно нуди држављанство.

Прочитајте ОВДЕ каква се то невиђена катастрофа догодила на НАТО вежби.

Извор: Ало/Novosti online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Који пасош је најјачи?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА