Најновије

ЈОШ ЈЕДНА ОДЛУКА ВАСЕЉЕНСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ: Овај потез ће продубити раскол у православљу

Васељенска патријаршија је донела још једну одлуку у вези са аутокефалношћу Украјинске православне цркве, која може да продуби раскол између Москве и Цариграда.

Храм у Украјини (Фото: Pixabay)

Украјинска православна црква Московске патријаршије је престала да постоји, рекао је представник Васељенске патријаршије при Светском савету цркава, архиепископ телмиски Јов (Геча).

'’Веома је важно то да је од 11. октобра одбачен акт из 1686. године. Са канонске тачке гледишта, то означава да у Украјини црква Московске патријаршије више не постоји'’, рекао је архиепископ Јов у интервјуу за Би-Би-Си Украјина.

'’Сви архијереји у Украјини су де факто према одлуци синода архијереји Васељенског престола, и сада треба да чекају директиву Васељенске патријаршије која се односи на даље функционисање и постојање у перспективи давања аутокефалности цркви у Украјини00, рекао је он.

Подсећамо да је Московска патријаршија прекинула сваки вид комуникације са Васељенском патријаршијом због давања аутокефалности Украјинској православној цркви, коју Руска православна црква сматра за расколнике, а украјинског патријарха је анатемисала.

Како украјинска војска испаљује ракете на граници са Русијом, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Анатема за украјинског патријарха Филарета

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА