Најновије

Милош Биковић: "Медаља Пушкина" помоћи ће ми да зближим наше културе

У Кремљу се у недељу слави Дан народног јединства, а међу најзаслужнијим грађанима Русије у култури, просвети, друштвеним наукама, литератури и уметности биће и српски глумац Милош Биковић, коме ће „Медаљу Пушкина” уручити лично председник Русије Владимир Путин.

Милош Биковић (Фото: Јутјуб)


Биковић је најавио да ће том приликом разговарати са председником Путином о сарадњи руске и српске кинематографије...

- Сада се у нашим биоскопима врти филм „Јужни ветар” и прави значајне резултате. То је квалитетан филм који ми не можемо да прикажемо у руским биоскопима, јер њихови дистрибутери нису заинтересовани. Тражимо начин како да их заинтересујемо за српски филм и српску кинематографију, неку врсту помоћи и подстицаја – истакао је Биковић и додао:

- Русија је велика земља, суперсила. Има јаку кинематографију. Ми у Србији снимамо седам-осам филмова годишње, а они око 200. А да не причам о серијама и другим играним програмима и форматима. О својој култури веома воде рачуна. Ријалити програми нису се преселили у јавни живот у великој мери. Таблоиди знају где им је место. Постоји критична маса образованих људи, интелектуалаца, која има прилику да дође до изражаја..

Упитан колики значај придаје „Медаљи Пушкина” Биковић је рекао:

- Велико је то признање. Али не знам, тешко ми је да предвидим... Можда ће ми помоћи у неком настојању да подигнем на државни ниво у Русији то зближавање двеју култура кроз кинематографију. Можда... Редитељ Емир Кустурица прошле године је добио награду „Орден пријатељства”, а ја, ето, сада „Медаљу Пушкина”.

 

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА