Најновије

МИРОВИЋ ОДГОВОРИО НА ЦРНОГОРСКУ ЗАБРАНУ: Тераће их до Стразбура!

Адвокат Дејан Мировић из групе српских интелектуалаца којим је забрањен улазак у Црну Гору рекао је да ће се због тога обратити Европском суду за људска права и УН.

Дејан Мировић (Фото: Јутјуб)

"Због забране да посетим мој родни град Улцињ и најужу породицу, живе и мртве и грубог кршења права на породични живот, обратићу се Европском суду за људска права и УН", рекао је Мировић.

Он је за данашње "Вечерње новости" појаснио да се политиком не бави већ седам година као што се у својим наступима не бави ни Црном Гором.

"Бавим се Србијом и приметио сам несразмеран утицај црногорских власти на политичке и друштвене прилике у Србији. Очигледно је да је та правна и лако доказива чињеница изазвала хистерију", рекао је Мировић.

На црној листи Подгорице су се, осим Мировића, нашли и академик Матија Бећковић, као и историчари Александар Раковић и Чедомир Антић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће поводом ове забране Београд реаговати, јер је таквом одлуком угрожено право на слободу мишљења и нагласио да је "то нешто чиме је шокиран".

После објављивања информације да је забрањен улаз четворици српских интелектуалаца у Црну Гору, огласила се и црногорска влада саопштењем у којем се наводи да тим потезом штити стабилност и безбедност од недобронамерних.

У саоштењу достављеном Танјугу наводи се да је "уставна и морална обавеза Владе Црне Горе да од недобронамерних појединаца штити стабилност и безбедност и спокој свих грађана, укључујући државотворна, патриотска и национална осећања највећег броја њих".

Такав приступ искључиво има за циљ спречавање да, како се наводи, страни држављани вређају углед и славе насилни нестанак Црне Горе, пише у саопштењу.

"Уверени смо да би се на сличан начин понела и свака друга одговорна влада, било где на свету. С тим у вези, не само да разумемо, већ и ценимо када председник Александар Вучић и други српски званичници штите интересе и достојанство Републике Србије", наводи се у саопштењу.

Улазак у Црну Гору забрањен је књижевнику Матији Бећковићу, историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу, као и професору Дејану Мировићу.

Одлука о забрани је донесена уз образложење да су они опасни по безбедност црногорске државе.

А како је Матија Бећковић одговорио црногорским властима, погледајте ОВДЕ.

Извор:СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мировић: Видовданска беседа у Бару

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА