Најновије

НЕОЧЕКИВАН ПОТЕЗ КОМШИЈА, ЗАНЕМЕЋЕТЕ КАДА ВИДИТЕ МОТИВ: Хрвати исковали нови новчић поводом завршетка Првог светског рата (ФОТО)

Хрватска народна банка (ХНБ) је поводом 100 година од завршетка Првог светског рата почела продају сребрног спомен-новчића номиналне вредности 150 куна (20 евра).

Хрватска војска (Фото: Јутјуб)

Израђен је од сребра чистоте 925/1000, тежак 24 грама и пречника 37 милиметара, а биће исковано до две хиљаде комада, пренела је агенција ХИНА.

Сребрењак чија је ауторка магистарка вајарства Ана Дивковић, израђен је у специјалној техници ковања којом се постиже квалитет полиране плоче, с високосјајним равним површинама и матираним рељефним детаљима пригодних мотива.

На лицу новчића, у средишњем делу је приказ представника зараћених страна у Првом светском рату, сведока и потписника примирја, испред железничког вагона у којем је примирје потписано 11. новембра 1918. године у Француској, у Компијењу. 

На наличју сребрњака је у средишњем делу приказ бојног брода "Вирибус Унитис", усидреног у пулској луци 31. октобра 2018. године, када је Аустро-Угарска предала целу флоту тадашњој Држави Срба, Хрвата и Словенаца.

Тајни списи угледали светлост дана. Погледајте ОВДЕ какво је било сведочење ћерке генерала Драже.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Стогодишњица завршетка Првог светског рата обележена на Косову у Лепосавићу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА