Најновије

У ЧАСТ И СЛАВУ ХРАБРЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ: Премијера филма "Заспанка за војнике"

Редитељ Предраг Антонијевић, поводом века од окончања Великог рата, као својеврсни меморијал тој трагичној и славној епопеји екранизовао је "Трилогију" Стевана Јаковљевића као "Заспанку за војнике", а сценарио према мотивима овог романа потписује са Наташом Дракулић. "Чудно је то са животом, родитељи ти га дарују, а неки људи успут спасавају или..." - једна је од реплика из филма "Заспанка за војнике" која је на синоћној премијери побудила нарочиту пажњу.

Сцена из филма ''Заспанка за војнике'' (Фото: Јутјуб)

Свечаном академијом поводом 100 година од ослобођења Београда у Првом светском рату, обраћањем председника Александра Вучића и премијером филма "Заспанка за војнике" Предрага Антонијевића синоћ у Центру Сава завршена је манифестација "Дани слободе", која је претходно обухватила низ догађаја.

Свечаност је почела интонирањем химне, кратким документарним филмом о српској војсци и Србији у Првом светском рату и музичком темом из филма "Заспанка за војнике" у извођењу Александре Ковач и хора и оркестра Радио телевизије Србије, под диригентском палицом Бојана Суђића.

У свом обраћању председник Александар Вучић је, између осталог, феноменолошки и поименце говорио о српској војсци у Првом светском рату, великим историјским догађајима, страдањима, борбеним успесима... Податак да је 28 одсто становништва тада страдало сликовито је употпунио рекавши да, када би само минут ћутали за сваког погинулог, ћутали би 866 дана. 

Већ у првим минутима филма на великом платну појавио се Небојша Глоговац, а салом се спонтано проломио громки аплауз. Публика је потом с пажњом пратила дирљиву, снажну филмску причу о српским војницима једне артиљеријске батерије у Првом светском рату,односно о великој души и великом делу малих људи. И наградила га аплаузом.

Сценарио за филм рађен је на основу чувеног дела Стевана Јаковљевића "Српска триологија", а потписују га редитељ и Наташа Дракулић, а глумачку екипу чине Љубомир Бандовић, Марко Васиљевић, Вук Јовановић, Марко Павловски, Александар Берчек, Иван Ðорђевић, Марко Гверо…

Академији у великој дворани Центра "Сава" присуствовали су и председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић, министри у Влади Србије Зорана Михајловић, Синиша Мали, Нела Кубуровић, Бранко Ружић, Небојша Стефановић, Александар Вулин, Александар Антић, Зоран Ђорђевић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, гувернерка НБС Јоргованка Табаковић, председник Републике Српске Милорад Додик, премијерка РС Жељка Цвијановић, као и представници војске, цркава, јавног и културног живота.

 

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА