Најновије

ПРОПАСТ: Скупо инаћење Кијева "тешко" 3 милијарде долара годишње!

Када следеће године Турска почне да добија руско "плаво гориво" преко новог гасовода, транзит гаса преко украјинског гасовода смањиће се 12 до 13 милијарди кубика годишње, што доноси велике финансијске губитке Кијеву. А ако се направи и други крак "Турског тока" транзит кроз Украјину ће се додатно смањити па ће губици бити још већи.

Украјински Нафтогас (Фото: Јутјуб)

Због свега овога, Леонид Униговски, руководилац украјинског експертног савета гасне индустрије и тржишта природног гаса, сматра да Кијев мора да уложи све напоре да се не дозволи градња другог крака "Турског тока" како украјински гасни транзитни систем не би постао бескористан.

Због политичких свађа са Москвом и инаћења Кијев би на крају "ратова са гасоводима" могао да остане кратак између две и три милијарде долара годишње. Гасни експерти су свесни да је готово немогуће доћи до компромиса између Москве и Кијева па је поново постала актуелна идеја да се мотивишу и привуку страни партнери који би управљали украјинским гасним транзитним системом. Једино би тако, уз помоћ странаца, могао да буде постигнут договор да "Гаспром" и даље транспортује значајније количине гаса кроз Украјину.

Униговски сматра да би приоитетни партнер требало да буду италијански оператор "СНАМ" као и словачка компанија "Устрим". У таквој комбинација Италија би преко Украјине добијала годишње 23 милијарде кубика руског гаса.

Најава украјинског главног експерта за гас да би Кијев морао да крене у велику офанзиву да спречи градњу другог крака "Турског тока", могла би да закомпликује планове Бугарске, Србије, Републике Српске и Мађарске које су заинтересоване да тим путем добијају руски гас.

Ако Вашингтон буде силно притискао на земље ЕУ питање је хоће ли овог пута Бугари бити до краја доследни и учествовати у реализацији тог пројекта. Наравно, ако гасовод не прође кроз Бугарску он не може стићи ни до Србије, а затим и до Мађарске и на крају до аустријског Баумгартена.

Спомињала се комбинација да "Турски ток" дође до Грчке, а затим преко Македоније до Србије и Мађарске. Ту је слаба карика Македонија и није реално очекивати да ће садашње руководство у Скопљу кренути у тај пројекат.

Прво у јануару, а затим и у октобру ове године, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров казао да ће се крак "Турског тока" градити само ако заинтересоване земље добију све потребне дозволе од ЕУ. Главни адут Русије и њеног гиганта "Гаспрома" је раст потреба, дакле потрошње гаса у Европи. А гас који нуди Америка је знатно скупљи од руског и осим Пољака, за сада нико није спреман да га купује.

Систем из совјетског времена

Директор украјинског "Нафтогаза" Андреј Кобољев је говорио да у Кијеву размишљају о продаји свог гасовода а цена би била 14 милијарди долара. Али зато што је то систем направљен још у совјетско време, готово нико није заинтересован да га купи јер би за ремонт морало да се потроши много новца. Својевремено је "Гаспром" исказао интересовање, али у Кијеву за то нису били спремни.

Прочитајте ОВДЕ какав се то судар дешава у Индо-пацифику.

Извор: novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Међународна заједница хоће руски гас док Русија и Украјина ратују.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА