Најновије

АМЕРИКА ЋЕ ОВАКО СМИРИТИ ЕРДОГАНА: Нашли начин како да се прекине истрага убиства Кашогија

Да би се смириле страсти око убиства саудијског новинара Џамала Кашогија и сачували интереси САД и њеног највећег савезника на Блиском Истоку - Саудијске Арабије, Вашингтон је нашао решење како да смире турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, који је покренуо ту истрагу.

Ердоган (Фото: Јутјуб)

Како би ућуткали, а у исто време задовољили Ердогана, Трампова администрација је нашла решење.

Бела кућа гледа како да легалним путем испоручи Турској Ердогановог највећег противника, Фетулаха Гулена, у замену за прекид истраге убиства саудијског новинара Џамала Кашогија, који је убијен у саудијском конзулату у Истанбулу, преноси NBC News.

Гулен је у Турској оптужен за организовање државног удара 2016. године, а после неуспеха је напустио Турску и тренутно борави у азилу у САД. Подсећамо да су и многе познате личности у Турској тада биле похапшене под сумњом да су гуленисти.

Оваквим потезом Вашингтон жели да смањи турски притисак на Саудијску Арабију. Како светски медији пишу, Саудијска Арабија је спустила цене нафте коју САД од њих откупљују, како би вашингтон утицао на друге земље да престану да се баве убиством Кашогија.

С обзиром да је један од главних Ердоганових политичких и личних циљева хапшење Гулена, резултат Трампове администрације у овој политичкој игри би вероватно био позитиван за Вашингтон и Ријад.

Шта је Трамп поручио Саудијцима поводом убиства Кашогија, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Оригинална вест о горе поменутој теми

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА