Најновије

АДВОКАТИ ПОТПУНО РАЗОЧАРАНИ ПОНАШАЊЕМ ДРЖАВЕ! Спремни су за масовни штрајк!

Браниоци незадовољни јер држава хоће њихов рад, правну помоћ, да сврста у услуге. Траже повлачење закона који је, кажу, штетан и за струку и за грађане

Протест адвоката (Фото: Јутјуб)

Адвокати ће се борити свим расположивим средствима да не буду обухваћени Законом у услугама, који је ушао у скупштинску процедуру, па чак и по цену да поново ступе у штрајк, као 2014. године.

- Увек смо спремни за штрајк, али се надамо да до тога неће доћи и да ће се наћи мирно решење. И даље постоји одлука, донета после склапања споразума са Министарством правде 2015, да се иде у штрајк ако споразум буде прекршен - каже Виктор Гостиљац, председник Адвокатске коморе Србије.

Браниоци су пре два дана затражили од Министарства трговине и Владе да повуку из процедуре Предлог закона о услугама, или да из њега искључи адвокатску браншу. Како су навели, адвокатура мора остати делатност пружања правне помоћи грађанима, као што дефинише Устав. АКС је указала и да се закон нашао у парламенту без претходне јавне расправе и прибављања мишљења Министарства правде. А према споразуму са адвокатима о окончању протеста, договорено је да ће њихов положај бити регулисан искључиво Законом о адвокатури, и да ће браниоци активно учествовати у изради прописа који се на њих односе. Уколико би адвокатура остала у Закону о услугама, урушио би се постојећи систем, као и материјални положај 80 одсто бранилаца, тврди Гостиљац. Тада би се отворило тржиште за стране адвокатске канцеларије, које би прогутале домаће мале.

- То је опасна ствар и не можемо да је дозволимо. По нашем статуту, кодексу и Закону о адвокатури, рекламирање је забрањено. Циљ је да бранилац стиче клијенте на основу знања, а не новца који има. Ако бисмо били услуга, а не служба правне помоћи, морали бисмо да дозволимо рекламирање - додаје Гостиљац.

Југослав Тинтор, председник Адвокатске коморе Београда, додаје да би тиме били угрожени и грађани:

- Закон о услугама предвиђа инспекцијски надзор тржишних инспректора. Они би тада имали увид у податке о клијентима, чиме би била угрожена професионална тајна и право на поверљивост података. Клијенте, између осталог, заступамо и у споровима против државе. Како такав клијент може да верује свом браниоцу, ако зна да ће држава имати увид у његов предмет?!

Тинтор истиче и да би, уместо да буду под ингеренцијом Министарства правде, браниоци били под ингеренцијом Министарства трговине и туризма.

Четворомесечни протест

Велики протест адвоката избио је у септембру 2014. и трајао до друге половине јануара 2015. Тада су тражили измене Закона о нотарима и измене прописа из области пореске политике, са циљем да свако плати порез сразмерно добити коју остварује.

Косовске безбедносне снаге кренуле на север Косова. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Претходни протест адвоката је одржан поводом убиства адвоката Драгослава Огњановића

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА