Најновије

НЕ МОЖЕТЕ БЕЗ НАС: Вашингтон тражи од Европске уније да не формира оружане снаге које би биле замена за НАТО

Сједињене Државе затражиле су од водећих европских држава – пре свега од Француске и Немачке – да учине јасним изнете позиције о формирању „заједничке армије ЕУ“.

Емануел Макрон (Фото: Kremlin)

Не чекајући ни појашњавање ни прецизирање, амерички амбасадор при Европској унији Гордон Сондленд упозорио је Европски парламент да та армија “мора бити допуна НАТО, а не замена за њега“. Још је додатно указао и нагласио:

„То је за САД веома осетљиво питање. Ми своје бираче сваке године убеђујемо да сваке године трошимо десетине милијарди долара на запштиту Европе од Русије и других непријатељских снага. А то је новац који бисмо могли да трошимо за своје унутрашње потребе“.

Сондленд је ово изговорио у комитету Европског парламента за спољне послове. Па наставио:

„Целу ситуацију компликује то што је ЕУ почела да тврди да може сама да обезбеди своју одбрану, а то подрива НАТО:

„Зато се надамо да ће Европска унија, која очито жели да до одређене границе има сопствене аутономне одбрамбене могућности, на њима радити у потпуном сагласју са НАТО и то так ода те могућности не буду замена за НАТО“.

Амерички амбасадор је у комитету указао и да до Вашингтона из Европе долазе „два дијаметрално супротна гледишта“ поводом одбрамбених питања:

„Једни би да се војна сила ЕУ користи само за мање конфликте или решавање проблема на Северу Африке, а други говоре о „обавештајној заједници ЕУ“, формирању армије, односно пунокрвних оружаних снага. За Сједињене Државе је важно да се у ово унесе потребна јасноћа, да знамо шта ЕУ намерава да ради са својим средствима, с обзиром на то да и Европа у значајној мери финансира НАТО“.

Сондлендов долазак у Европски парламент може се узети за доказ да изјава Федерике Могерини – да ЕУ намеру да се претвара у војни савез и да прави армију која би била замена за НАТО – није умирила Вашингтон.

Погледајте ОВДЕ торпедни двобој на Балтичком мору.

Извор: fakti. org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Европа се диже против Америке? 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА