Најновије

БРНАБИЋ: Србија није насела на провокације, на потезу ЕУ

Нисмо реаговали исхитрено, нисмо насели на провокације Приштине, али нећемо одустати од заштите коју гарантује међународно право, тако је данас премијерка Ана Брнабић сумирала ситуацију и све последице кризе настале најновијим потезима Приштине на економском и на политичком плану.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Ситуација на Косову и Метохији данас је, каже Брнабић, доста мирнија и то захваљујући заједничким напорима председника Александра Вучића и владе да се одржи мир и стабилност.

"Јуче смо сви заједно, као тим, председник Вучић и ми као влада, одржали тај мир и стабилност. Нисмо реаговали емотивно, исхитрено и нисмо наседали на провокације", рекла је Брнабић новинарима у Београду.

Она је захвалила српском народу на КиМ јер је, додала је, њима било најтеже да не наседну на провокације, што је, каже, и једини паметан одговор на провокације које долазе из Приштине из дана у дан.

Брнабић је истакла да Србија неће одустати од заштите међународног права и правде и апеловала на партнере, пре свега из Европске уније, да решавају проблем настао због тога што је Приштина повећала царине за 100 одсто на робу која долази из централне Србије.

"Апелујем пре свега на партнере из ЕУ да решавају тај проблем како бисмо сви заједно могли да наставимо тамо где смо стали пре 6. новембра, када је Приштина подигла таксе за 10 одсто, односно да разговарамо о регионалном економском повезивању, заједничком регионалном економском простору, те међусобном признавању професионалних и академских квалификација, да бисмо имали не само слободнији проток роба и услуга већ и људи", рекла је Брнабић.

Додала је да је у овом тренутку на потезу ЕУ зато што је повећање такси кршење Споразума о стабилизацији и придруживању и споразума ЦЕФТА.

Она је истакла да ЕУ, али и УНМИК треба да реагују, како би се наставио дијалог прекинут подизањем такси.

Упитана да ли очекује реакцију Запада на то што нема српске штампе на Косову ни данас, премијерка каже да се искрено нада да ће реаговати Европска унија са којом је потписан С СП, као и Савет Европе, те све остале релевантне међународне организације које се баве слободом медија, људским правима, правима мањина.

"Да ли мислим да ће реаговати... ја се и даље надам. Ја не знам како другачије ми као регион да идемо ка Европи", рекла је Брнабић.

Додала да је да се у том смислу не плаши за Србију јер зна приоритете владе и председника, а то је потпуно другачија Србија, Србија младих, модерна држава 21. века, у којој сви имају једнаку шансу, у којој се боримо против сваке врсте насиља.

"Знам куда иде Србија, а не знам какву визију имају привремене институције самоуправе у Приштини. Све оно што ја видим на терену је доста страшно", истакла је она.

Премијерка је навела да је за њу политика Приштине политика 19. века и да Београд на то неће наседати.

"Нећемо водити политику 19. века, колико год је лакше било јер ви можете да реагујете на прву лопту, да одговорите истом мером, зато што знате да сте у толико ствари којима се они играју ви јачи. У војсци, полицији, али ми нећемо тако радити...", закључила је Брнабић.

Шта нам КФОР и Запад спремају, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Интервју Ане Брнабић за Дојче Веле

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА