Најновије

НОВА ''ДЕМОНСТРАЦИЈА ДРЖАВНОСТИ'': Ухапсити Ану Брнабић, министре и судије

Пре него што су увођењем драконских такса фактички забранили улазак производа из Србије на територију Космета, приштинске власти су 1. новембра донеле одлуку да се највишим функционерима из Београда не дозволи пролаз преко административних прелаза, ако би дошли на Косово и Метохију, пишу "Новости".

Тзв. Косовска полиција (Фото: Јутјуб)

Према сазнањима листа, списак непожељних особа достављен је свим полицијским пунктовима на прелазима, уз напомену да одмах буду ухапшене ако дођу на неки од административних прелаза.

На списку у који су "Новости" имале увид, налазе се српски функционери почев од премијерке Ане Брнабић, преко министара у Влади, до судија Уставног и Врховног касационог суда.

На овој "црној листи" су министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар трговине Расим Љајић, министарка грађевине Зорана Михајловић и министар одбране Александар Вулин.

Како наводе "Новости", непожељни представници из Скупштине су председница Маја Гојковић и потпредседници Верољуб Арсић, Владимир Маринковић, Ђорђе Милићевић, Вјерица Радета и Гордана Чомић, 14 судија Уставног суда на челу са председницом Весном Илић Прелић, четири судије Врховног касационог суда и његов председник Драгомир Милојевић, као и више државних секретара, помоћника министара, итд.

Како лист напомиње, овим потезом, после кршења споразума Цефта, Приштина је прекршила и договор из Брисела који се односи на званичне посете и који се примењује од 2014. године.

По њему је за планирану посету неког званичника из Београда потребно само обавестити Приштину. По утврђеној процедури, то обавештење се шаље официру за везу и ако се не добије никакав одговор, сматра се да је посета одобрена. У зависности у коју су групу сврстани функционери, долазак мора да се најави најмање 48 или 72 часа унапред.

"Новости" наводе и да је серија мера Приштине као и "млаке" и "про форма" осуде из Европске уније довеле дијалог с Београдом у ћорсокак и да је велико питање може ли се он наставити у Бриселу у формату у коме се и до сада водио, чак и да косовске власти пониште своје одлуке.

Лист пише и да ће даље деловање по овом питању, у све компликованијој ситуацији, српски државни врх координисати са Русијом и Кином.

"С обзиром на то да је списак непожељних 'посетилаца' КиМ сачињен пре одлуке у Интерполу да не прими тзв. Косово, то иде у прилог тврдњама да и накнадно наметнуте таксе немају много везе са исходом тог гласања, већ да се руководство у Приштини води другим мотивима", наводи се у тексту.

Заменик косовског премијера Енвер Хоџај тврди да не постоји списак највиших српских званичника којима је забрањем улазак на Косово.

Према тврдњи Хоџаја, изнетој у изјави сајту Lajmi.net, "таква листа не постоји и то апсолутно није тачно".

Приштина припрема списак неких српских званичника којима би био забрањен улазак на Косово, пише дневни лист Газета Еxпрес позивајући се на косовско Министарство спољних послова.

Према наводима листа, десетак српских званичника биће на листи коју саставља то Министарство, а у Министарству за тај лист кажу да су се на тај корак одлучили због, како тврде, неодговорног понашања српских званичника према Косову.

Како тврди косовско Министарство, Србија малтретира грађане Косова правећи листе за заустављања и хапшења по оптужбама из времена Слободана Милошевића.

Саветник косовског министра спољних послова Јетлир Зиберај каже да списак још није сачињен.

"Не, јошš увек немамо списак. Али Србија ће се у блиској будућности суочити са реципрочном мером у том погледу, јер узнемиравања и малтретирању грађана Косова на граници је неприхватљиво", тврди Зиберај.

Он је чак понашање српских званичника назвао фашистичким, а од међународне заједнице очекује да реагује на такво понашање српских власти.

"Јасно је да ми не желимо такву ствар, али међународна заједница мора извршити неопходан притисак и зауставити понашање Владе Србије", каже Зиберај.

Каква се гужва спрема на Јадрану, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Блокада КиМ

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА