Најновије

ПОТПУНИ ХАОС У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА! Ники Хејли жестоко напала Русију, Москва одговара да Порошенко и завера САД неће проћи! (ВИДЕО)

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли упозорила је Русију да је заплена три украјинска војна брода "срамно нарушавање суверенитета украјинске територије" и "арогантан чин" који међународна заједница мора да осуди. Заменик руског амбасадора при УН Дмитриј Пољански оптужио је Украјину за планирање инцидента и рекао да је до њега дошло јер је популарност украјинског председника Петра Порошенка међу гласачима веома мала.

Ники Хејли (Фото: Јутјуб)

Хејли се обрушила на Москву на ванредној седници Савета безбедности УН, због инцидента у Керчком мореузу, преноси Ројтерс. Хејли је рекла да је о ситуацији у Керчком мореузу разговарала са америчким председником Доналдом Трампом и државним секретаром Мајклом Помпеом и да је њен став одраз "забринутости на највишем нивоу".

- Као што је председник Трамп рекао више пута САД поздрављају нормалне односе са Русијом, међутим противправни поступци попут овог то онемогућују - рекла је Хејли, која је и члан Трамповог кабинета.

Она је рекла и да ће остати н снази санкције уведене Русији због Крима.

- Даља руска ескалација ове врсте само ће погоршати ствари. То ће додатно угрозити позицију Русије у свету. Такође ће додатно погоршати односе Русије са САД и многим другим земљама - рекла је Хејли.

Заменик руског амбасадора при Уједињеним Нацијама Дмитриј Пољански оптужио је Украјину за планирање инцидента и рекао да је до њега дошло јер је популарност украјинског председника Петра Порошенка међу гласачима веома мала.

- Како он може да одржи власт у тим околностима? Веома је јасно - организована провокација и још једном оптуживање Русије за све, пумпање сопствених оцена и истицање себе као спасиоца нације - рекао је Пољански на ванредној седници СБ УН, преноси Ројтерс. Он је додао и да Русија никада прва није "испалила хитац", али да зна како да се заштити. Розмери Ди Карло задоужена у УН за политичке послове рекла је на седници да УН не могу саме да потврде шта се тачно десило, али да то прети да погорша ситуацију у и око Украјине.

- Најоштрије тражимо од Русије и Украјине да се уздрже од било каквих акција или реторике - рекла је она и додала да је неопходно спречити ескалацију сукоба са озбиљним последицама.

Руске снаге зауставиле су и заплениле три украјинска војна брода у недељу, наводећи да су нелегално ушли у руске територијалне воде, док Кијев тврди да њихови бродови ништа лоше нису урадили и оптужују Русију за војну агресију.

Погледајте ОВДЕ како је започео сукоб на Црном мору.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Подсетимо се како је избио сукоб у Црном мору

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА