Најновије

БЕЈРУТ ЧВРСТО УЗ НАС! За Либан Косово није само проблем Србије (ВИДЕО)

Либан и Србија унапредиће сарадњу не само на пољу политике, већ и економије, туризма, образовања, безбедности и борбе против тероризма, изјавили су данас министри спољних послова две земље, Биран Басил и Ивица Дачић, који је навео да за Бејрут Косово није само питање Србије, већ и међународног права.

Либан је уз Србију (Фото: МСП Србије)

"Суштина је да се таквим потезима руши међународно право и зависите од великих сила, једне, две или три, што руши међународне принципе", став је Либана који је новинарима пренео Дачић после састанка са Басилом који ће отворити нова врата економској сарадњи две земље.

Шеф српске дипломатије је истакао да је Либан земља која је највећи пријатељ Србије у том делу света, "са којом имамо везе које сежу дубоко у историју" и гласала је против чланства Косова у Унеску и Интерполу.

Дачић је најавио да ће се Басил данас састати и са другим званичницима Србије и у шали изразио жаљење што је решио одмах да се врати кући кад је видео снег.

Желећи Србији много белих дана, Басил је указао да би Либан требало да поступи као Србија - да смањи а не да подиже плате запосленима, као што то чини свака влада која у његовој земљи дође на власт.

"Радимо на томе да унапредимо владу и државу, да има политичку смелост да се супротстави таквим корацима, не само причом већ и делима", рекао је шеф либанске дипломатије.

Истакао је да Либан поштује светски поредак и жељу Србије да буде целовита.

Потенцирамо уједињење, и против смо раздвајања, рекао је Басил и подсетио да је Либан пролазио кроз тешке фазе као и Балкан.

Упозорио је да би подела Сирије могла негативно да се одрази на Либан.

Према његовим речима, током сусрета рађено је на укидању виза за особе са дипломатским пасошем и да Либанци не би требало да имају визе, јер су веома заинтересовани за туризам у Србији.

Дачић је, одговарајући на питање либанских новинара, говорио и о неопходној сарадње у борби против тероризма.

Према његовим речима, Србија и регион у целини су регрутна база за борце исламске државе, што је, како је додао, заједнички проблем две земље.

Брнабић и Басил о развоју сарадње и економских односа

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је са Басилом о развоју билатералних односа и јачању економске сарадње двеју земаља.

Брнабић је изразила захвалност што Либан поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и није признала једнострано проглашену независност Косова.

Саговорници су се сложили да постоје значајни потенцијали за унапређење економске сарадње кроз повећање обима робне размене, као и улагања и оценили да би то било у интересу обе државе, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Оцењено је да простора за јачање сарадње има и у области енергетике, војне сарадње, културе и образовања.

Као једном од начина за продубљивање сарадње, разговарало се и о организовању пословног форума две земље.

Басил је подвукао да је његова земља веома заинтересована да сарађује са Србијом у електронској управи, ИТ сектору, а посебно у размени искуства и знања у примењеној дигитализацији пољопривреде, где је Србија остварила значајне резултате, наведено је у саопштењу.

Како је српски посланик у ЦГ понизио албанског, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

И Египат је уз Србију

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА