Најновије

ЕДИ РАМА НАЧИСТО ПОЛУДЕО! Неће се смирити док Косово не добије излаз на море! Његов план је кобан по Србе!

Најава албанског премијера Едија Раме да ће Косово добити терминал у луци Драч има политичку, а не економску симболику. Међутим, иако албанска политичка елита жарко жели уједињење свих простора на којима живе Албанци, када се загребе испод површине Рамине изјаве, показује се да се великоалбанска идеја суочава са озбиљним практичним проблемима.

Еди Рама (Фото: Јутјуб)

Косово ће, према најави албанског премијера Едија Раме, од 1. јануара идуће године добити свој терминал у луци Драч. Целу причу о косовском изласку на море Рама је упаковао у пакет косовско-албанске сарадње и уједињења свих Албанаца до 2025.

Међутим, прича о Драчу као луци путем које би Косово могло да се снабдева робом, намеће велики број питања. Којим путем ће роба из Драча стизати до Косова? Преко Проклетија не може. Једина два пута воде кроз Македонију преко Качаника или кроз Црну Гору, преко превоја Чакор, који, узгред речено, уме да буде завејан и непроходан већи део зиме.

Зато, ни Рамина обзнана о Драчу као косовском излазу на море и није економске, већ политичке природе. Албански премијер то је прећутао када је говорио о политичкој природи увођења такси на српску робу.

Политички аналитичар Александар Гајић сматра да се ради о "симболичкој подршци Албаније косовској независности, којом Албанија показује добру вољу да омогући Косову приступ светским тржиштима".

- Драч нема сам по себи велики значај, зато што је његова лука мала у односу на релевантне европске луке, али на симболичком нивоу показује њихову намеру да се Косово, у трговинском смислу, преко Албаније, у првом кораку повеже са светском трговином. У другом кораку, што видимо из изјаве Рамуша Харадинаја, најављује се укидање граница између Косова и Албаније. Давање терминала у Драчу, дакле, једна је од фаза која има више симболичку него што има привредну тежину - каже Гајић.

С друге стране, економиста Божо Драшковић наглашава намеру Косова да постане економски независно од Србије.

- Свака територија која тежи политичкој независности, тежи и економској независности - каже он.

- У случају Косова, ради се о дугорочној стратегији да смањи зависност од српских компанија. Терминал у Драчу јесте пре свега политичко-пропагандна прича, али постоји могућност да Косово диверзификује снабдевање робама преко других лука, као што су солунска или барска. Тада би се, међутим, изгубио симболички ефекат који лука Драч има - објашњава Драшковић.

- Економска независност Косова од Србије могућа је тек на дужи рок. Краткорочно и средњорочно, то је готово немогуће јер је прескупо. Тек са развојем инфраструктуре, изградњом путева и пруга, премошћавањем Проклетија, Косово може да се инфраструктурно повеже са Албанијом - додаје Драшковић и закључује:

- Изгледа да се албанска политичка елита мало залетела у својим плановима. Не само да немају подршку дојучерашњих безусловних савезника, као што су САД, већ су, у остваривању својих планова почели да се суочавају и са практичним проблемима.

Шешељ се огласио после новог напада из Хага. Шта је рекао прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Харадинај и Еди Рама најавили Велику Албанију

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА