Најновије

КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ ОД ЏЕПАРОША? Задњи џеп је увек туђ (ВИДЕО)

Без новчаника сваког дана у Београду остане око 14 грађана. Џепне крађе нису новост, па је током прошле године пријављено скоро 5.000 кривичних дела тог типа само на територији престонице. Грађани су, кажу, опрезни, а из полиције апелују на то да се свака крађа пријави.

Џепарење (Фото: Јутјуб)

Каже се да је задњи џеп на панталонама туђ. А, ако торбу носите иза себе, лако можете остати без ње. Џепарење је стари занат, а на мети лопова нашли су се многи.

"Имала сам једно искуство јако давно када ми је неко украо новчаник у аутобусу. Почела сам да носим ташне које су испред мене, а не иза, не ранац", каже једна Београђанка.

"Био сам два-три пута, не више, оџепарен. Зато све важне ствари држим унутра, чак и телефон, некад кад је гужва, држим унутра", наводи један грађанин.

"Обично држим ташну испред себе ако имам нешто да заштитим", говори мештанка о томе како се она штити од џепароша.

Како би пронашли своје личне ствари, студенти често користе друштвене мреже. Mеђутим, из полиције апелују да је за проналазак значајна свака пријава кривичног дела надлежним институцијама.

"На основу пријаве грађана ми можемо да пројектујемо неке наше активности и да преусмеримо нашу пажњу на одређене локације и време у којем се те крађе најчешће дешавају. Често се дешава да ми ухватимо лопова који је извршио кривично дело џепне крађе, а да при том нема код себе неки документ да бисмо могли да га повежемо са оштећеним, и уколико оштећени не пријави то кривично дело ми нећемо имати коме да вратимо те предмете", рекао је Александар Митровић, шеф Одсека за сузбијање џепних крађа.

Пешачки прелаз код тржног центра Ушће, Вуков споменик, Кнез Михаилова улица, Теразије, Зелени венац – само су нека места на којима грађани доживљавају непријатна искуства. Као добру прилику, џепароши виде и градски превоз.

"За наше кориснике је важно да знају у ком возилу се то десило, на којој линији, и да нам кажу смер. Најбоље, уколико успеју да запамте и гаражни број возила како бисмо одмах и директно контактирали возача", наводи Јована Пауновић из ЈКП Градско саобраћајно предузеће "Београд".

За овај проблем закон предвиђа новчане казне или казну затвора.

"Пракса је показала да се обично џепароши осуђују на неке условне казне и тек после неколико осуда добијају затворске казне које се крећу отприлике око 10 месеци", истиче Александар Митровић.

Технике којима се џепароши служе разликују се у зависности од узраста и искуства. Млађи преступници раде у групама, док се старији ослањају на вештину.

Тренутак непажње довољан је да се остане без вредних ствари, зато се поред чувања торби испред себе, саветује и избегавање шпица у граду, али и градског превоза када са собом носите више новца.

Какву шокантну изјаву је дао манијак из београдског трамваја, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА