Најновије

ОБЕЛОДАЊЕНО: Масакр на Шри Ланки је освета за терористички напад на Новом Зеланду

Прелиминарни резултати истраге масакра на Шри Ланки показују да је серија бомбашких напада заправо чин одмазде због терористичког напада на Новом Зеланду који се догодио 15. марта ове године, јавља агенција АФП.

Напад у Шрли Лаанки (Фото: Јутјуб)

Ову информацију изнео је пред парламентом Шри Ланке заменик министра обране Руван Вијевардене. Ројтерс преноси да је заменика министра рекао и да су две домаће исламистичке организације, укључујући НТЈ (National Thowheeth Jama'ath) одговорне за напад.

Подсећамо, терористички напад на Новом Зеланду догодио се нешто више од месец дана пре серије напада бомбаша самоубица на Шри Ланки.

У првом нападу мете су биле џамије, а жртве углавном муслимани, док су у другом нападу мете биле цркве и хотели, а највећи број жртава били су католици који су тог дана обележавали Ускрс према Грегоријанском календару.

У нападима су коришћена различите оружја. На Новом Зеланду нападачи су аутоматским пушкама пуцали по људима током молитве, док су нападачи са Шри Ланке користили експлозиве.

Други напад био је много смртоноснији од првог. На Шри Ланки је према последњим информација убијено 321 особа, док је на Новом Зеланду страдало 50 људи.

Напад на Новом Зеланду

У две масовне пуцњаве 15. марта 2018. убијено је 50 људи. Мета су биле две џамије у граду Крајстчерч.

Један од нападача, Аустралијанац Брентон Тарант, ушао је у џамију са аутомастским пушкама на чијим шанжерима су била исписана и имена на ћилици и почео да пуца по верницима који су се молили.

Тарант је током напада испалио више од 100 хитаца унутар џамије, а цео напад преносио је уживо на друштвеној мрежи Фејсбук.

Напад на Шри Ланки

У три града на Шри Ланки 21. априла догодило се укупно осам експлозија у којима је убијено, према последњим информацијама 310 особа, а више од 500 повређено.

Првих шест експлозија догодило се у истом тренутку у три цркве и три луксузна хотела. На мети бомбаша биле су цркве Светог Антонија у Коломбу, затим Светог Себастијана у Негомбу и једна црква у месту Батикалоа у Источној Провинцији. У тренутку напада верници римокатоличке цркве присуствовали су ускршној миси. Истовремено су нападнута и три луксузна хотела у којим углавном одседају странци.

Седма и осма експлозија догодиле су се и у предграђу престонице неколико сати касније. Једна од мета био је мањи локални хотел.

Шиптари заједно са терористима ИД упадају на север Косова до 5. јуна?! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА