Најновије

Погледајте ко су највеће патриоте међу српским спортистима, а ко се сликао са агресорима (ФОТО)

Потез Немање Матића само нас је подсетио нас је на раније патриотске изливе српских спортиста током НАТО агресије, али и после.

Милорад Чавић, српски пливач и патриота (Фото: Јутјуб)

Цела Србија је на страни Немање Матића, нашег фудбалера који је одбио да носи цвет који симболизује страдање енглеских војника у НАТО акцијама. Ово је показатељ да Матић није само обичан фудбалер, већ и да зна да размишља, а да не прави компромисе због новца и славе. И није Матић усамљен, ако се вратимо мало година уназад, пронаћићемо и остале српске спортисте који нису хтели да се повинују новом светском поретку и да глуме кловнове, већ су изразили своје мишљење.

Сличан пример имао је пливач Милорад Чавић који је 2008. на Европском првенству у Ајднховену на победничко постоље (освојио је злато на 50 метара делфин) изашао у мајици Косово је Србија. Медаљу је задржао, али је суспендован па није пливао на 100 метара делфин.

– Задржао сам ту медаљу. Нису ми одузели ни медаљу ни титулу, али сам морао хитно да напустим Холандију. Избацили су ме из више разлога, али најбитнији је била безбедност. Те исте године, као и наредне, био сам у неколико ситуација у којима су Албанци долазили на моја такмичења и правили озбиљне инциденте, како мени, тако и такмичењу, генерално.

– На пливачким базенима нема обезбеђења као на кошаркашким или фудбалским утакмицама. Негде у Италији дошла је група њихових хулигана са заставом Косова и почели су да ме вређају, прозивају. Сада када гледам на ту ситуацију када сам био у тој мајици, схватам да сам не само себе већ и своје колеге изложио опасности.

– Ја јесам то урадио срцем, и не могу да кажем да ми је криво, али бих данас то паметније урадио, барем бих сачекао да освојим злато и у 100 метара делфин, што после тог догађаја нисам био у прилици – кроз смех прича Милорад.

Сличан пример је Стефан Митровић и Немања Гудељ који су отео заставу такозване Велике Албаније са дрона који је летео на мечу Србије и Албаније 2014. у квалификацијама за ЕП. Ако се вратимо још две деценије уназад, можете да видите да су некадашњи спортисти итекако знали да кажу “не” западу иако су играли у западним клубвима.

Током НАТО бомбардовања Александар Саша Ђорђевић је изразио свој протест, тако што је са дреса Барселоне за коју је тада наступао, скинуо своје презиме, а онда после освајања Купа краља, када је подигао трофеј истовремено подигао и папир са поруком “Зауставите рат”.

Саша Ћурчић је у то време играо за Кристал Палас и у знак протеста је одбио да игра за енглески клуб све док траје бомбардовање, а на мечевима је носио транспарент којим је пркосио бомбардовању, што га је донекле коштало и каријере.

Најекстремнији је био можда, Владан Лукић, бивши играч Црвене звезде, који је напустио свој клуб – Мец и вратио се у Србију да би одговорио на војни позив.

Са друге стране имамо и супротне примере, они спортиста који су се сликали са окупаторима. Тако су тенисерке Јелена Јанковић и Ана Ивановић биле изложене стубу срама због сликања са Билом Клинтоном 2009. године, бившим председником САД из времена НАТО бомбардовања.

Федерер је син познатог српског певача. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Чувена Салетова “тројка” коју Хрвати још увек добро памте

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА