Најновије

САД ТЕСТИРАЛЕ НОВО ОРУЖЈЕ, ПА ДОБИЛИ ПОРУКУ ОД РУСА: То ваше ремек дело можете да баците због овог...

САД су недавно успешно спровеле први тест свог пресретача балистичких ракета. Али упркос томе, у области противракетне одбране, ова земља је деценију иза руских стратешких нуклеарних снага, тврди руски медиј Политика сегодня.

Илустрација (Фото: РИА Новости / ВМС США)

Крајем прошлог месеца, Агенција за ракетну одбрану америчког Министарства одбране је пријавила да је америчка војска успешно тестирала свој Aegis систем ракетне одбране и пресрела балистичку ракету средњег домета.

Пентагон је сматрао да је овај тест кључни тренутак у развоју америчког програма противракетне одбране.

У свом чланку за руско издање, новинар Јуриј Подојака је упоредио овај најновији амерички напредак са руским технолошким развојем у овом сектору.

“Несумњиво, ово је много очекивани напредак америчког техничког концепта, али се Русија тренутно повлачи из такве војне службе и прелази на нову генерацију бојевих глава, против којих је нова америчка ракете тотално неспособна за борбу,“прокоментарисао је он.

Поред тога, новинар уверава да није вредно чекати појављивање истинског пресретача поморски ракета у САД.

“Читав концепт Aegis интегрисаног система ракетне одбране је неспособан да се бори против нових руских ракета, и од самог почетка је овај систем био у ћорсокаку,“ рекао је он.

Данас нова ракета може достићи висину и до 500 км и уништити мете на удаљености од неколико стотина километара, признаје аутор чланка.

“То је право ремек-дело технологије, али апсолутно бескорисно да се бори против интерконтиненталних балистичких ракета свог вероватног противника, Русије.“

Према речима новинара, америчка војска чак ни не покушава да постигне тај циљ јер схватају да је он данас изван способности њиховог новог оружја. Да бисте достигли мете које лете на брзини од 6-7 километра у секунди, морате имати много прецизнији систем или много веће могућности за исправљање путање бојеве главе ракете.

Једина могућност за уништење нових руских ракета изледа јесте да их пресретну у раним фазама путање, рекао је новинар, нарочито ако Areigh Burke Flight III  разарачи покушају да пресретну ракете лансиране са руских подморница.

Међутим, Русија развија средства за лишавање САД-а ове могућности, тако што поставља С-400 Тријумф противавионске ракетне системе, а у будућности, С-500 Прометеј на своје подморнице Бореј класе.

Њихов главни циљ је да заштите руску територију од америчких нуклеарних бојевих глава, пише колумниста.

“Током 20 година свог постојања, амерички Aegis противракетни програм наставља да буде веома скупа забава и веома згодан начин за адмирале и корпорације да добију доходак,“ рекао је он.

Како најчувенији сиријски генерал обучава војску погледајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА