Најновије

НОВИ ПРЉАВИ РАТНИ ДИЛ: Исламска држава ослободила 7 америчких војника, а заузврат ће Курди... (ВИДЕО)

Јединице народне заштите (ЈПГ) и СДФ постигли су договор са Исламском државом да ослободе 7 америчких војника, које су у септембру заробили терористи у покрајини Деир ез Зор, јавља турска државна агенција "Анадолија".

Према извештају, преговори о овом питању започели су 28. септембра. Исламска држава је потиснула ЈПГ и Сиријске демократске снаге (СДФ) да се повуку из нафтом богатих подручја у Азраку и да се сложе да им дозволе медицинско снабдевање и испоруку хране за подручје под контролом ИД . ЈПГ се повукао из неких нафтних области у Азраку, а Исламска држава је ослободила америчке војнике, али медицинска средства и испорука хране још нису спроведени, тврди агенција Анадолија. Интересантно је напоменути да је извештај о другом споразуму између Коалиције под вођством САД и ИД настао усред обновљене експанзије ИД у долини Еуфрата, што је постало могуће јер су Коалиција и њени савезници месецима избегавали сукоб са џихадистима у долини Еуфрата.

Амерички пуковник Шон Рајан, портпарол међународне коалиције предвођене САД, одбацио је извештај да је ИД заробила седам америчких војника. Отишао је даље и тврди да Коалиција под вођством САД "није укључена у било какав договор са Исламском државом". Вероватно су те велике колоне ИД бораца које су се повлачиле из градова Манбиџа, Табке и Раке 2016. и 2017. године само невидљиви за Коалицију. Или је можда америчка обавештајна служба случајно премаскирала наоружане маскиране мушкарце са црним заставама у демократске активисте. Ово бобјашњава зашто је ЦИА снабдевала оружјем Ал Каиду и њене групе. Заправо, кључни проблем са изјавом пуковника Рајана је то што је она у супротности са ранијим изјавама Пентагона. На пример, у октобру 2017 портпарол Пентагона Ерик Пахон званично је потврдио да је Исламској држави дозвољено да се повуче из Раке. Вашингтон се показао као главна страна која користи различите терористичке групе, укључујући Исламску државу, како би остварила своје дипломатске и војне циљеве, америчко руководство проналази времена за шарене лаже о демократији, цивилним жртвама и рату против тероризма.

Турска војска напала Раку. Погледајте ОВДЕ шта се дешава.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Исламска држава се поново подигла из пепела и то захваљујући америчкој помоћи и не реаговању

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА