Најновије

ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА ЗА КОНГРЕС У АМЕРИЦИ: Трампови републиканци задржали већину у Сенату, демократе преузимају Представнички дом

Према првим резултатима, али и пројекцијама изборних резултата ребубликанци су успели да задрже већину у Сенату, али демократе воде у трци за Представнички дом.

Трамп (Фото: whitehouse.gov)

Комплетан састав Конгреса и Сената бит ће познати тек након што се затворе биралишта широм земље.

Још се очекују резултати гласања у неколико држава на западу САД, а међу њима је и Калифорнија, најбројнија савезна држава, која још гласа.

На изборима је забележен велик одзив гласача на изборима за Конгрес, део гувернера и посланике скупштина. Излазност је надмашила многа ранија гласања на половини председничког мандата.

Ројтерс пише да су "гласачи били дубоко подељени око учинка председника Доналда Трампа и смера којим иде нација", а већина првих анализа оцењује да су избори заправо били "референдум о Трамповом мандату".

Након што је постало познато да ће демократе имати главну реч у Конгресу и то први пут након осам година, а његови републиканци и даље главну реч у Конгресу, путем свог Твитер профила се огласио амерички председник.

Иако су из Беле куће тек нешто раније неслужбено објавили како Трумп неће коментарисати изборне резултате, он је путем Твитера захвалио свима на великом успеху.

Конгрес Сједињених Америчких Држава народно је представништво и законодавни орган федералне власти Сједињених Америчких Држава. Оно се састоји из два дома, Представничког дома и Сената.

Представнички дом има 435 чланова, од којих сваки представља конгресни округ и служи мандат од две године. Представничка места се расподељују између држава према броју становника. Свака држава има два сенатора, без обзира на број становника. Постоји 100 сенатора, који служе мандат од шест година. И сенатори и представници се бирају путем директних избора.

Тачи и Харадинај ускоро иза решетака због трговине органима. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА