Најновије

КРЕЋЕ ДЕПОРТАЦИЈА: ''Косовска полиција'' протерује монахе са Косова и Метохије

Епархија Рашко-призренска саопштила је у петак да је једном монаху саопштено у косовској полицији да ће свештена лица која не поседују косовску личну карту, већ само она која издаје Координациона управа за Косово и Метохију Министарства унутрашњих послова Србије, бити депортовани са Косова.

Монаси на Космету (Фото: Јутјуб)

Након покушаја обнове боравишне дозволе један од монаха Епархије Рашко-призренске суочио се са претњом да за неколико дана може да буде депортован са Косова и Метохије.

М.Ш. је годинама монах у једном од манастира Епархије Рашко-призренске и покушао је у среду да обнови боравишну дозволу на Косови и Метохији. Дошао је на позив МУП Косова на фотографисање у полицију у Приштину пошто му је речено да му је одобрена боравишна дозвола (трећа по реду).

Према ранијем договору требало је да му издају привремену косовску личну карту са трајањем од 5 година (редовне важе 10 година).

Међутим, када је дошао, после неколико сати чекања, појавила су се сва полицајца, одвели га иза зграде полиције до кола.

Тамо му је саопштено да му је захтев одбијен и то пре месец дана и да му је истекао рок за жалбу, па би по закону требало одмах да га депортују.

Када је М.Ш. покушао да мирно објасни да није добио никакво обавештење о одбијању, већ да му је обећано да ће добити личну карту, питао је за разлог одбијања и полицајци су му саопштили да је то због тога што има документе координационе управе, документе које Република Србија издаје за Србе који живе на Косову и Метохији, и да је у међувремену Министарство унутрашњих послова Косова прописало да се са таквим документима не може аплицирати за продужење боравка.

Ипак, речено му је да дође следећег јутра, да се види са шефом канцеларије за миграције и странце при МУП.

М.Ш. је дошао у петак ујутро очекивајући да ће неспоразум бити разрешен, међутим добио је и писмену потврду (решење) да је његов захтев одбијен.

Дат му је нови рок од 8. дана за жалбу уз обећање да до решења жалбе неће бити депортован са Косова.

О овом случају је обавештена Епархија Рашко-призренска и преко адвоката Епархија је у контакту са мисијом ОЕБС која посредује у овом проблему.

Посебно је забрињавајуће да је монаху М.Ш. речено у полицији да обавести и друга свештена лица која имају документа координационе управе за КиМ да ће бити депортовани са Косова уколико не поседују редовна документа Републике Србије, која опет МУП Србије не издаје грађанима на КиМ, осим ако имају пребивалиште ван Покрајине.

Треба имати у виду да већина косовских Срба поседује само ове документе и пасоше координационе управе, који нису у безвизном режиму као редовни документи Србије.

Грађани се редовно суочавају са проблемом добијања виза јер им у страним амбасадама у Приштини траже косовске пасоше, а када се појаве у београдским амбасадама кажу им да нису овлашћени да издају визе за грађане Србије.

Према косовским најновијим правилима странци треба да аплицирају минимум пет година да би добили привремена документа.

М.Ш. је трећу годину редовно продужавао боравак, али је одједном суочен са ситуацијом да су се правила променила.

Ово је до сада седма промена коју косовске институције уводе од када су обећали да ће за црквена лица, у складу са Ахтисаријевим Анексом 5, по хитном поступку решавати боравиште за монахе и монахиње који сада живе у косовско-метохијским манастирима.

Овакав однос косовских институција према Србима који годинама живе на Косову и Метохији је дискриминаторан и подстиче на исељавање нашег становништва.

С друге стране, институције Србије требало би што пре да пронађу решење како да помогну својим грађанима који се суочавају са све озбиљнијим тешкоћама како да преживе у постојећим условима.

Епархија Рашко-призренска сматра да ово питање хитно треба да се укључи и у дневни ред седнице Савета безбедности УН у Њујорку и да се овај проблем укључи у извештај Специјалног представника Генералног Секретара УН за Косово и Метохију, истиче се у саопштењу.

Да ли ће '’крупне рибе'’ из Приштине бити ухваћене, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Манастир Грачаница

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА