Најновије

ВЕСИЋ: Пре или касније ћемо доћи до историјског споразума са Приштином

Члан Председништва Српске напредне странке (СНС) Горан Весић изјавио је данас да је сигуран да ће Србија пре или касније доћи до историјског споразума са Приштином и додао да је он важан за мир на Балкану.

Горан Весић (Фото: Јутјуб)

Весић је на ТВ Пинк рекао да је добро да се Србија коначно као земља бави тиме да придобијемо савезнике истичући да то сјајно ради председник Србије Александар Вучић.

"Ми смо земља која у сваком тренутку има на располагању могућност притиска на албанску страну, али пут који је изабрао (председник Александар) Вучић једини је могући да придобијемос савезнике у међународној заједници како бисмо решили проблем који постоји", рекао је Весић.

Он је додао да Србија први пут има политичара који је свестан тежине проблема и свестан да се проблем мора трајно решити, јер, како наводи, статус кво не одговара никоме, а нарочито не Србији.

На питање шта очекује од посете комесара ЕУ Јоханеса Хана Приштини, одговорио је да не очекује ништа, јер ЕУ да је хтела и могла, она би већ натерала Приштину да повуче таксе које је повећала за производе из централне Србије.

"Ништа се није десило што би Приштину натерало да повуче таксе. Сви се декларативно изјашњавају да су против такси, али мислим да нико није толико наиван да мисли да власт у Приштини може да ради против воље свих оних који су их признали", рекао је Весић и додао да очигледно неко мисли да на тај начин Србију треба натерати да призна Косово.

Подсетио је да је влада у Приштини по питању повећања царина изузела све америчке компаније које раде у Србији, и оценио да Приштину једино интересује став САД и да ту треба тражити да се та њихова политика промени.

У тренутку када Приштина губи међународну позицију, када Србија успешно блокира чланство Косова у међународним органзиацијама, када се повлаче признања, Приштина се, каже, враћа на стару тактику да притисцима истера Србе са КиМ.

С друге стране, истиче да увек треба дати шансу разговорима, наводећи да Србија игра улогу фактора стабилности на Балкану.

"Покушавамо да решимо трајно питање КиМ, а ово је само једна од криза и очигледно се приближавамо крајњем решењу", оценио је Весић.

На питање да прокоментарише ослобађајућу пресуду команданту Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу за злочине над Србима, Весић је рекао да ништа друго од суда у Сарајеву није ни очекивао.

"Очигледно да је једино Србија земља која је осудила оне коју су починили злочине И то показује да смо спремни да прризнамо када нешто погрешимо, а нажалост други нису", рекао је Весић.

Када је реч о дешавањима у Црној Гори, Весић је рекао да му је жао што покушавају да изграде идентитет на анисрпству, подсетивши да је Србија мирно прихватила њихову одлуку о независности.

Како нас ЕУ уцењује у режији Кардељевог унука, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Косово – монолог или дијалог?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА