Најновије

ОВО СУ НАЈВЕЋИ ПРОИЗВОЂАЧИ ОРУЖЈА НА СВЕТУ: Руси претекли Британце; Ко је први?

САД остају убедљиво највећи произвођач и продавац оружја у свету, наводи се у најновијем извештају стокхолмског међународног института за истраживање мира.

Амери и даље први (Фото: Pixabay)

У извештају за 2017. годину, прецизира се да су 42 америчке компаније оствариле 226,6 милијарди долара од продаје оружја и војне опреме, што представља 57 одсто укупних продаја.

Стокхолмски међународни институт за истраживање мира примећује да је Русија сада заузела друго место на листи највећих произвођача оружја на свету.

Тиме је, наводи институт, Русија заузела позицију коју је до сада држала Велика Британија, иначе највећи произвођач оружја у Западној Европи, наводи АП.

Из СИПРИ-ја наводе да је Русија продала око 37,7 милијарди долара у оружју 2017. године, што је износи око 9,5 одсто руског БДП-а.

Истражитељ СИПРИ-ја Симеон Веземан сматра да су те бројке у складу са већим средствима које Русије издваја за модернизацију својих оружаних снага.

Трамп повећава буџет за војску

Амерички председник Доналд Трамп подржао је план да се од Конгреса за војни буџет за наредну годину затраžжи 750 милијарди долара, изјавио је амерички званичник који је тиме најавио повећање трошкова Пентагона у време потенцијалног "стезања каиша" у другим владиним секторима.

Износ од 750 милијарди долара више је од 733 милијарде долара, колико се очекивало да ће Пентагон тражити за фискалну 2020. годину и знатно више од 700 милијарди долара коју је Трамп најавио у октобру, преноси Ројтерс.

Какав се пакао спрема на истоку Украјине, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Највећи произвођачи оружја

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА