Најновије

У ЈУГОСЛАВИЈИ ПРЕДВИДЕЛИ МАСОВНУ УПОТРЕБУ ХЕМИЈСКОГ ОРУЖЈА: А све је изгледало тако банално (ВИДЕО)

Многи сматрају да је грађански рат у Југославији почетком деведесетих био генерална проба за остале веће сукобе у свету.

Гас маске (Фото: Pixabay)

Пише: Миодраг Миликић

Данас смо сведоци све веће бојазни у свету од терористичких напада, а највећи страх изазивају претње хемијским нападима.

Хемијско оружје је први пут употребљено током првог светског рата и на Западном фронту су коришћени различити бојни отрови. Примена хемијског оружја се наставила и у другим локалним и глобалним сукобима, иако је оно забрањено према разним конвенцијама и договорима.

Највећи проблем са хемијским оружјем мје тај, што се оно производи од супстанци које су нам свима доступне и које нас окружују.

Недавно су британски медији дигли целу нацију на ноге информацијом да терористи Исламске државе планирају напад хемијским оружјем на бази хлора у лондонској подземној железници (Више о овоме прочитајте ОВДЕ).

Ратни извештаји са истока Украјине такође говоре да се спрема провокација хемијским оружјем како би била започета офанзива украјинске војске према руској граници (Више о овоме прочитајте ОВДЕ)..

Гласине о постојању хемијског оружја у рукама Сиријске арапске армије су изазвале два ракетна напада САД и њихових савезника на суверену земљу.

Откуд сада Југославија у свему овоме? Посматрајући целу данашњу ситуацију у вези са хемијским наоружањем и глобалним крвопролићем, враћамо се у време југословенске предратне еуфорије крајем осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог века.

То су била времена када су се главне вести сводила на то да ли ће бити рата или да ли ће се очувати вештачко стање братства и јединства. Тада су хумористичке емисије засмејавале шире југословенске масе шаљивим реконструкцијама будућих догађаја, а када се све десило по истом сценарију, људи су престали да се смеју.

У томе је предњачила екипа Топ листе надреалиста, представника таласа новог примитивизма из Сарајева, која је предвидела све што ће се касније догодити.

Тако су Надреалисти предвидели и поделу Сарајева, а најинтересантније је да су линију поделе предвидели у милиметар. Добриња, део Сарајева, помиње се као место на којем се налази невидљиви сарајевски зид. Касније се испоставило да се баш тамо налази линија разграничења.

Враћамо се на хемијско оружје. Надреалисти су у једној баналној сцени предвидели данашњу масовну употребу хемијског наоружања које је свима доступно. У тој сцени хемијско оружје за масовно уништење продаје се свима у једној апотеци и продаје се преко отвореног рачуна предузећа или организације која га купује.

Један од водећих Надреалиста и фронтмен групе Забрањено пушење Др Неле Карајлић се својом новом верзијом песме '’Недеља кад је отиш'о Хасе'’ из 2018. године такође бави сукобима на локалном и глобалном нивоу, а најупечатљивији део песме је онај у којем се разматра са киме ће НАТО даље водити рат.

Шта ће Европу из корена променити ако буде прихваћено, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА