Најновије

СЕКРЕТАР МУП-А СРБИЈЕ ПОКЛОПИЛА ПАЦОЛИЈА: Колико се Косовара бори међу терористима?

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић поручила је данас у Француској да су апсолутно нетачни наводи представника такозваног Косова Беџета Пацолија да нема бораца са територије Косова и Метохије који учествују, заједно са терористима, у сукобима на страним ратиштима.

Пацоли (Фото: Јутјуб)

На радном ручку, који је организован у Паризу у склопу састанка на тему лаког и малокалибарског наоружања на Западном Балкану, Поповић Ивковић је, одговарајући на тврдње Пацолија, истакла да је према информацијама, не само Србије већ и многих других земаља, око 400 људи са територије Косова и Метохије отишло да се бори на страни терориста.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић истакла је данас у Паризу да је Србија посвећена борби против организованог криминала и тероризма и да је међународна сарадња у овим областима један од приоритета српске полиције.

Отварајући састанак Француско-немачке координационе иницијативе на тему стрељачког и лаког наоружања, муниције и експлозивних материја на Западном Балкану, шеф дипломатије Немачке Хејко Мас у свом обраћању споменуо је мост у Косовској Митровици и неопходност вођења дијалога између Београда и Приштине, саопштио је МУП.

Државни секретар Поповић Ивковић захвалила се министру Масу што је, између осталог, цитирао нашег нобеловца Иву Андрића и истакла да Србија гради мостове и ствара нераскидиве везе.

„Мостови спајају две обале и у томе је њихова посебност и значај, али за то је потребно поверење и обострана жеља“, нагласила је Поповић Ивковић.

Говорећи о лаком и малокалибарском наоружању, што је била примарна тема састанка у Паризу, Поповић Ивковић је истакла да Србија континуирано ради на уништавању вишкова ватреног оружја, муниције и експлозивних материја.

Она је навела да Србија своје планове у области управљања оружјем усмерава као допринос имплементацији нове Стратегије Европске уније „Управљање оружјем - заштита грађана“ из новембра 2018. године и допринос имплементацији Мапе пута, која је усвојена у Лондону.

„Република Србија је у процесу усвајања новог планског документа који ће обезбедити имплементацију обавеза из Мапе пута и помоћи да једноставније пратимо реформе у области управљања ватреним оружјем, муницијом и експлозивима у наредном петогодишњем периоду“, рекла је Поповић Ивковић.

Према њеним речима, план Србије је да до 2024. године испуни циљеве предвиђене Мапом пута зарад унапређења сопствених капацитета и унапређења безбедности наших грађана, а тиме посредно и јачања безбедности региона и Европе у целини.

Поповић Ивковић је навела да су реформе које спроводи Србија усмерене у четири појединачна, међусобно повезана правца.

„Ти правци се односе на измене нормативног оквира у складу са међународним стандардима и усвајања новог планског документа у овој области, унапређење организационе структуре техничких капацитета и људских ресурса и дефинисање нових стандардних оперативних процедура. Такође, тичу се и јачања капацитета за складиштење оружја, муниције и експлозивних материја, уз стварање услова за континуирано уништење њихових вишкова, као и унапређење поступака и ефеката добровољне предаје оружја и процеса легализације“ истакла је Поповић Ивковић.

Учесници састанка у Паризу сложили су се да је Србија поуздан партнер у борби против организованог криминала и тероризма, између осталог и због тога што је одлучна да спречи да нелегално оружје и муниција доспеју у руке терориста.

Састанак Француско-немачке координационе иницијативе на тему стрељачког и лаког наоружања, муниције и експлозивних материја на Западном Балкану одржан је у циљу успостављања поверилачког фонда из ког ће се финансирати имплементација регионалне „мапе пута“ за стрељачко и лако оружје до 2024. године, документа који је усвојен од стране шефова држава и Влада партнера на Западном Балкану на Лондонском самиту у оквиру Берлинског процеса, наведеноп је у саопштењу.

Путинову легитимацију источнонемачке тајне службе можете видети ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Албанци се спрдају са одлуком Харадинаја

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА