Најновије

ЦЕО СВЕТ У ОПАСНОСТИ: Зашто Трамп заправо жели да иступи из ИНФ? Као одговор на ултиматум, Путин је рекао да је спреман на одмазду!

Након што су САД изнеле ултиматум пред Русију прошле недеље и рекле да се спремају да напусте један од најважнијих споразума о оружју, што је изазвало претећи одговор руског председника Владимира Путина, свет је почео да се спрема за нови Хладни рат.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Међутим, како пише "Њујорк Тајмс", ради се само о једном делу проблема и то можда оном који је најлакше и решити.

Зашто Трамп заправо жели да иступи из ИНФ

САД и Русија више немају монопол над пројектилима који могу да носе нуклеарне бојеве главе, о чијој забрани су се Роналд Реган и Михаил Горбачов договорили 1987. године са Споразумом о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ).

Данас чак 95 одсто кинеске земаљске флоте се ослања на сличне пројектиле, а Иран, Индија, Саудијска Арабија, Северна Кореја и Тајван су међу десет држава са сличним, брзо растућим арсеналом.

Чини се да је Вашингтон незаинтересован да покуша да испреговара нови споразум који би обухватао све државе које поседују такво оружје, а које може да носи конвенционалне или нуклеарне бојеве главе.

Уместо тога, Вашингтон се креће ка напуштању споразума и, са погледом упртим у Кину, спрема се да у Азију пошаље разно оружје које је повукао из Европе у данима пре пада Берлинског зида.

Трампова администрација криви руско кршење споразума - што Москва негира - за пропаст онога што је од сада сматрано једим од најуспешнијих споразума о оружју из Хладног рата. Међутим, већи проблем је тај што амерички председник Доналд Трамп жели да одбаци оно што сматра "ограничењима" приликом супротстављања другим растућим силама, пре свега Кини.

Адмирал Хари Б. Харис млађи, некадашњи командант америчких снага у Пацифику, а сада амбасадор у Јужној Кореји, рекао је прошле године у сведочењу пред Конгресом, да ИНФ ограничава Америку да гради нову класу конвенционалног и нуклеарног оружја како би се борила против растућег утицаја Кине у Пацифику, док се Пекинг са таквим ограничењима не суочава.

Активисти који се залажу за контролу наоружања, више него за ИНФ, страхују од тога да би СТАРТ споразум, који је довео до тога да САД и Русија данас имају рекордно низак број интерконтиненталних ракета, такође могао да ускоро да падне.

Тај споразум који су договорили Путин и бивши председник САД Барак Обама, истиче месец дана након наредне председничке инаугурације у Америци.

Џозеф Данфорд, председник Комитета начелника штабова Оружаних снага САД, изразио је сумњу да ће споразум бити продужен.

- Било би најбоље када би се Русија придржавала ИНФ, јер ћемо тада имати услове за шири разговор о другим споразумима за контролу наоружања, међу којима и продужење СТАРТ-а. Тешко ми је да замислим напредак у продужавању СТАРТ-а, ако се оно што би требало да буде његова основа није у склалду са ИНФ споразумом - рекао је он за "Вашингтон пост".

САД су дале Русији 60 дана да почне да се придржава ИНФ, иначе ће се САД повући из њега.

- Русија мора да се врати пуном и доказивом придржавању споразуму, или ће, њихов неуспех да то учине, резултирати пропашћу ИНФ споразума. Да будемо јасни, Русија није до сада показала ниједну индицију да жели да се врати потпуном придржавању - рекао је амбасадор САД у Русији Џон Хантсмен.

Како пише "Њујорк тајмс", Трампова администрација нажалост има уобичајен одговор за сваки проблем - она прети силом. Она не жели да се потруди и упусти у споре, болне преговоре које захтева дипломатија. САД одустају од своје улоге светског лидера.

Амбасадор Хантсмен и Андреа Томпсон, подсекретар за контролу наоружања и међународну безбедност, нису ни поменули могућност да се споразум ИНФ прошири, како би укључивао нове играче.

Трамп паралисан

Као одговор на амерички ултиматум, руски председник је рекао да је спреман на одмазду.

- Изгледа да наши амерички партнери верују да се ситуација толико променила да сад Трампова администрација жели да гради свој арсенал нуклеарног оружја средњег домета. Шта је наш одговор? И ми ћемо то исто урадити у том случају - рекао је Путин.

Званичници Трампове администрације кажу да нема индиција да ће двојица лидера ускоро разговарати о томе, нити да ће иједан да одустане од своје намере.

Један званичник је рекао да је ова ситуација резултат Путнове одлучности да обнови арсенал своје земље, као и Трампове парализе да ишта учини по питању Русије, због нових оптужби о дослуху са Кремљем уочи председничких избора и јављања нових сумњи кад год он почне да преговара са Кремљем.

Кина се хвали пројектилима

Када су Реган и Горбачев потписали ИНФ, забрањено је коришћење свих пројактила са земље са дометом од 500 до 5.500 километара, и оних са нуклеарним оружјем и оних са конвенционалним бојевим главама. САД су уништиле 846 пројектила, а Русија 1.846.

У то време Кина није представљала опасност, јер је имала само шачицу таквих пројектила.

Међутим, с временом је Кина озбиљно повећала арсенал и сада има неколико стотина пројектила који би кршили овај споразум, да је Пекинг био његов потписник. Кина се њиме и похвалила на својим војним парадама. Посветила је доста новца за развој ДФ-26 пројектила који има домет до 4.000 километара, што је довољо далеко да угрози америчке базе на Гуаму.

Ту технологију копира и Северна Кореја иако Трамп инсистира да Пјонгјанг више не представља претњу.

Кинези нису једини. Иан Вилијамс, експерт са Центра за стратешке и међународне студије каже да сада има 10 држава које поседују пројектиле средњег домета, а ту су и Индија, Иран, Израел, Саудијска Арабија, Јужна Кореја, Пакистан и Тајван.

Обама је још пре четири године разматрао да напусти ИНФ, због оптужби да Русија крши споразум. Тада је Пентагон у тишини почео да разматра опције за проширење свог арсенала. Као једну од могућности које сада Трампова адинистрација разматра јесте редизајнирање томхавк крстарећег пројектила, тако да може да се испаљује са земље, рекао је један званичник из Конгреса.

Међутим, Пентагон већ финансира пројекат за прављење ултрапрецизних пројактила, са дометом мало испод границе од 500 километара. Стручњаци кажу да неће бити потребно много напора да се продужи домет овим пројектилима, уколико Трамп напусти споразум.

Очекује се да прототипи ултрапрецизних пројектила буду представљени нареден године, а за њихово прављење се такмиче "Рајтеон" и "Локид Мартин".

Према речима Џорџа Шулца, некадашњег државног секретара у Регановој администрацији, оночега данас нема јесте дипломатија.

- Сада није време да се праве већи арсенали нуклеарног оружја. Сада је време да се свет отараси ове претње. Напуштање споразума би био огроман корак назад. Треба да га поправимо, а не убијемо - рекао је он.  

Порошенко је поручио Путину да је почео рат. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански: Европа клизи у рат!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА