Најновије

ИНСТИТУТ "ВИНЧА" ПОСТАО РАЈ ЗА ЦЕЛУ ПОРОДИЦУ ДИРЕКТОРКЕ: Она и муж зарађују по 270.000 месечно, а објашњење је смехотресно

Директор Института за нуклеарне науке „Винча“ Милица Марчета Канински спровела је нову систематизацију у овој државној установи којом је укинула неколико радних места и спојила их у једно које је доделила свом невенчаном супругу, коме је, приде, повећала и плату за читавих 100.000 динара, открива Пиштаљка.

Милица Марчета Канински (Фото: Јутјуб)

Директорка је плате повећала и брату и сестри свог ванбрачног партнера, који такође раде у институту, као и другим запосленима у администрацији, што је изазвало незадовољство научника у институту чије су плате мање од плата службеника.

Директорка „Винче“ не пориче да је свом супругу повећала плату, али сматра да ту нема ничег спорног и да се не налази у сукобу интереса јер, како објашњава, они нису венчани и налазе се у ванбрачној заједници, пише Пиштаљка.рс.

„Правници су ми објаснили да нисам у прекршају због ове одлуке. Ја са Славком нисам у брачној, већ у ванбрачној заједници од прошле године, а у вези смо од 2015. године“, рекла је Милица Марчета Канински.

Како није у званичном браку, према тумачењу директорке „Винче“ и њених правника, онда јој ни родбина њеног невенчаног супруга није „званично“ родбина, па њихово повећање плата за њу такође није спорно. Осим тога, додаје она, плате сестри и брату њеног невечаног супруга није одређивала она директно, него њихови непосредни руководиоци.

Директорка је, како сама објашњава, директно повећала плате непосредним руководиоцима који су повећали плате родбини њеног невенчаног супруга. Уосталом, поентира директорка, она не може да се налази у сукобу интереса јер, тврди, није јавни функционер. Чињеницу да се налази на списку носилаца јавних функција у регистру Агенције за борбу против корупције директорка „Винче“ тумачи опет на свој начин.

„Ја обављам јавну функцију, али ја нисам функционер, јер нисам директор јавног предузећа“, каже директорка Канински и додаје да су јој то потврдили и правници института.

У регистру функционера Агенције за борбу против корупције директорка „Винче“ је пријавила приходе од 270.000 динара од Института. Она месечно приходује још 34.117 динара на име накнаде за члансто у матичном одбору за хемију Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Под изговором да су плате у државном институту тајна – из института су одбили да нам доставе уговоре о раду које је директоркина фамилија потписала са институтом, а до објављивања текста нисмо добили ни званичне информације о њиховим укупним зарадама.

Ипак, Пиштаљка је дошла до исплатних листића за март 2018. године у којима пише да Славко Карић, супруг директорке Каћански, са увећањем од 100.000 динара прима месечну нето зараду од око 270.000 динара, његова сестра Данка Филиповић (шеф службе за јавне набавке) уз додатак од 40.000 динара месечну зараду од 109.000 динара, а Владимир Карић, брат директоркиног мужа, месечно зарађује око 90.000 динара захваљујући додатку за радни учинак од 26.000 динара. Владимир Карић запослен је на позицији референта за противпожарну заштиту.

Директорка Канински ове податке није негирала, а за Пиштаљку је објаснила и да је одлучила да свом супругу повећа плату за 100.000 динара „због тога што му је новом систематизацијом повећан обим посла“.

Нову систематизацију донела је управо – директорка Канински. Она, међутим, додаје да је њен супруг запослен у институту од 2006. године, да „није напредовао у постављењу“ од 2012. године, а да је она почела да обавља функцију директора тек у децембру 2017. године „те да у овом делу нема места инсинуацијама о корупцији и запошљавању“, како тврди.

„По новој систематизацији, укинута су три сектора који су раније постојали и, обједињени, они су придружени сектору којим руководи Славко. Тако смо постигли уштеде, јер је зарада само једног од руководилаца једног од угашених сектора била четири пута већа од Славкове плате. С обзиром на то да му је посао повећан ја сам одлучила и да му повећам зараду. То је и даље четири пута мања зарада од зараде његовог претходника“, рекла је Канински.

Своје тврдње о платама руководилаца угашених сектора директорка, међутим, није имала чиме да потврди јер је, како каже, та информација - приватна.

Није помогло ни то што је новинар Пиштаљке пробао да јој објасни да су плате запослених у јавном сектору – јавне.

„Институт је 100 одсто на тржишту. Само 40 одсто наших прихода је из буџета, осталих 60 је оно што ми зарадимо на тржишту. Нас јесте основала држава, али ми нисмо јавно предузеће. Зато ја не могу да будем ни јавни функционер, ни у сукобу интереса“, објаснила је директорка „Винче“.

Међутим, подаци до којих је Пиштаљка дошла, захваљујући узбуњивачима, говоре да је плата директоркиног супруга Славка Карића од 2014. године до 2018. године увећана за скоро четири пута, али и да је у марту 2017. године примао око 130.000 динара плате, а да је у марту 2018. године примио 270.000 динара.

Директорка института тврди и да нико од фамилије њеног супруга није напредовао у служби за време њеног мандата, нити је запослен. Бранећи своју непристрасност, Марчета Канински нам је рекла да је супрузи њеног девера, Десанки Карић, престао ангажман у институту због истека уговора.

„Нисам хтела да је неосновано задржим на послу док не добије одобрење министарства. Она је сада на чекању“, рекла је Канински.

На питање како је могуће да је толико чланова фамилије њеног мужа запослено у институту, Марчета Канински признаје да је запошљавање по родбинским линијама било уобичајено, али да је она раскинула са том праксом и да за сваку позицију расписује јавне конкурсе.

„Знате, Институт „Винча“ су некад називали и институтом за мајку и дете, јер су се на места родитеља запошљавала деца, а конкурса за посао није било. Ја сам, међутим, у институт дошла по препоруци ментора са факултета, заљубила се у институт и ту остала. Ја на институт гледам као на моју кућу“, рекла је директорка.

О платама које примају њена заова Данка Филиповић и девер Владимир Карић, објашњава директорка, није одлучивала она већ њихови непосредни руководиоци, шеф финансијско-економског сектора Мирослав Јањушевић, и директор заједничких служби Немања Илић.

И Немања Илић и Мирослав Јањушевић примају додатке на плату на име радног учинка, а у марту 2018. године тај додатак је износио 70.000 динара.

Према речима директорке, додатке на плату обојица су заслужили јер су „даноноћно радили да би исправили све примедбе Државне ревизорске институције на рад института у време претходног руководства које су уочене у децембру 2017. године.

„Ја сматрам да ко ради њега треба и наградити, а ко не ради да га треба санкционисати“, каже директорка института.

Према њеним речима, обојица су ангажовани у време претходног руководства и под условима који су „испреговарани са бившим директором“.

Немања Илић који има 31 годину са свим додацима прима плату око 230.000 динара, а Мирослав Јањушевић око 150.000. С обзиром на то да Јањушевић има само 28 година, директорку смо питали како је тако брзо дошао до најодговорнијих позиција у Институту за нуклеарне науке „Винча“. Она нам је објаснила да ни Илић ни Јањушевић нису чланови политичких партија те да се такве вредности не негују у институту.

„Јањушевић је у војсци радио рачуноводствене послове и преузели смо га из Министарства одбране“, објаснила је.

Директорка, без достављања доказа, тврди да и бројни други запослени у институту примају додатке на плату и да институт има право да то исплаћује јер послује позитивно и има сопствене приходе које остварује на тржишту.

Додацима на плату, како тврди директорка, институт се бори против одлива мозгова.

Како стварно изгледа отварање поглавља, погледај ОВДЕ.

Извор: Пиштаљка

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Оде Винча у ваздух

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА