Најновије

ХИЛАНДАРСКИ РЕЗАНЦИ ЗА ПОСНЕ ДАНЕ: Када у њих додате један састојак, добићете експлозију укуса

Тестенина је многима омиљено јело, а током посних дана сви потајно жуде за њом, не знајући да постоје изврсни рецепти за брзо припремање посне, а врло укусне тестенине. Овај рецепт традиционално примењују у монашкој кухињи Хиландара и са задовољством га делимо са вама.

Резанци са мрвицама (Фото: Кулинарка)

Потребно вам је:

– паковање посне тестенине (широки чипкасти резанци, или по жељи)

– маслиново уље

– сунцокретово уље

– стари хлеб

– со

– тахин (или таан, сусамов маслац, ког можете купити у свакој здравој храни.

Купује се у теглицама и одличан је и као посни намаз за доручак или вечеру). А можете га направити и сами.

Припрема:

Обарите тестенину у кључалој води, са мало соли и зејтина.
Скуване и оцеђене резанце, још док су врући, прелијте маслиновим уљем и благо пропрженим мрвицама од хлеба. У Хиландру се, а тако би требало да буде и у свакој кући, хлеб никад не баца.

Пред сервирање, резанци се прелију тахином. Тако резанци добијају укус, али и боју. То је грчки намаз и наша православна монашка браћа га користе на Светој гори, сходно поднебљу, а и постан је. Ако тахин, пак, правите сами, ево како то можете учинити:

200 г сусама мало пропечете у тигању са дебљим дном (али строго водите рачуна да не загори сусам, јер тахин онда буде горког укуса). Пропржени сусам стављате у блендер, додајете мало маслиновог уља, посолите, па блендирате и тако постепено са уљем и мешањем, док се не згусне довољно да би лепо могао да се размазује.

Рецепт за посну торту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Посна јела

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Рецепт за резанце са маком

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Балкан пост