Најновије

ЗАШТО САД ТОЛИКО СТРАХУЈЕ ОД КИНЕСКОГ ХУАВЕЈА: 5Г мрежа доноси проблеме! Шта би се догодило да кинеска војска или обавештајци...

Менг Ванзхоу, финансијска директорка и ћерка оснивача кинеске компаније Хуавеј, у уторак је у Канади пуштена на условну слободу. Али, дипломатска бомба, детонирана њеним хапшењем због наводног кршења америчких санкција Ирану пре више година, означава, верују многи, почетак технолошког хладног рата у свету.

Менг Ванзхоу (Фото: Јутјуб)

У средишту је америчка забринутост због све већег кинеског ширења на подручју напредне технологије, од полуводича до вештачке интелигенције. У случају Хуавеја, највише пажње и питања изазива пета генерација супербрзог мобилног интернета (5Г).

Наиме, прелазак на 5Г мрежу од телекомуникацијских ће компанија широм света захтевати велика финансијска улагања због потребе за уградњом нове опреме. Хуавеј, уз шведски Ериксон и финску Нокију, један је од главних претендената за посао снабдевача новом опремом. А то чини Американце нервознима. Не без разлога.

Обавештајци

Наиме, сматра се да Хуавеј сувише блиско сарађује с кинеском владом. Реч о компанији-лидеру владине стратегије брендирања Кине као произвођача висококвалитетне робе.

Рен Зенгфеи, оснивач фирме и отац ухапшене Менг, био је члан Народне ослободилачке војске Кине. Западни обавештајци јавно су више пута изразили сумње да би се Хуавејева опрема, уграђена у саставе широм света, могла користити за крађу осетљивих података. Опрема би, верује се, могла доћи с “тајним каналом” који би државни хакери могли користити за прислушкивање, па чак и за блокирање комуникација других земаља у случају политичке кризе.

Ова је компанија одувек негирала везе с владом. Истина је да стручњаци у Хуавејевим производима још никад нису пронашли доказе за постојање “позадинских канала” који би омогућили влади приступ туђим мрежама. Али страх у обавештајној заједници је и те како присутан. Многи се питају колико је могуће да кинеска влада одоли таквој могућности у случају неке озбиљне међународне кризе. Таква могућност доноси велику предност кинеским властима у геополитичким превирањима.

Осим тога, ни америчка влада није се показала карактером када је реч о уградњи “вируса” у опрему коју су произвеле америчке технолошке компаније па зашто би неко претпоставио да кинески обавештајци не разматрају све могућности које би Хуавејев приступ 5Г мрежама донео Кини. Опрез се чини оправданим.

Наиме, надолазећа транзиција на 5Г мрежу отвара многе фантастичне нове могућности, али доноси и озбиљне сигурносне проблеме. Путем те мреже подаци ће се преносити убрзано и у све већим количинама. 5Г би требао да буде подлога за ИТ технологију у којој ће бројни уређаји - од самовозећих аутомобила до робота и дечјих играчака - бити повезани међусобно и на спољњу мрежу. То би требало довести до четврте индустријске револуције у којој ће највећа промена у пословању бити ниво “информираности” састава и аутоматско доношење одлука. Свет ће бити повезанији него икад, а што та повезаност буде већа, то су већи и ризици буде ли кинеска фирма за главном управљачком конзолом инфраструктуре.

Инфраструктура

Како истиче и МИТ Технолоџи Ривју, часопис који издаје престижни амерички универзитет, путем бежичних мрежа контролишу се састави електричног снабдевања, берзе, промета и остала инфраструктура од пресудног значаја за сваку земљу.

Шта би се догодило да кинеска војска или обавештајна служба искористе ту опрему и уграде позадинске канале за њихово контролисање?

Сједињене Државе већ неко време покушавају да блокирају увођење кинеске опреме у америчке саставе. И друге земље имале су сличне недоумице.

Велика Британија од 2010. године има посебан програм за проверу Хуавејеве опреме пре него што се активира у земљи. Али, ове је године објавила како само донекле може да потврди да Хуавеј не представља сигурносну претњу за земљу.

Наиме, према писању неких медија, утврђено је да се Хуавејеви компјутерски кодови не понашају исто током тестирања и током реалног рада.

Осим кинеске контроле 5Г, стране владе боје се и да би компанија, која је један од највећих произвођача мобилних телефона на свету, за шпијунажу могла користити и смартфон.

Америчко Министарство обране из тог је разлога у мају ове године забранила продају уређаја кинеских компанија Хуавеј и ЗТЕ у америчким војним базама. Америчке војне власти не желе да кинески извори имају могућност долажења до локација америчког војног особља.

Субвенције

Када је реч о 5Г мрежи, Аустралија и Нови Зеланд недавно су забранили кориштење уређаја Хуавеј у својој новој 5Г инфраструктури. Почетком овог месеца објављено је да ће Јапан забранити својим телекомуникацијским компанијама да купују опрему од Хуавеја и ЗТЕ. Слично се чује и из Британије и Канаде. Вентуре Бит пише како би САД могле да понуде новчане субвенције земљама које се прикључе бојкоту. Немачка и Француска засад кажу да је Хуавеј код њих добродошао.

Прочитајте ОВДЕ која је то следећа мета светског шерифа Трампа.

Извор: Jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Хапшење ћерке власника Хуавеја добија политичку конотацију.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА