Најновије

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Самопроглашено Косово неће више бити љубимац западних сила?

Уколико је самопроглашено Косово посвећено евроатлантском путу, онда га је у последњих неколико седмица значајно напустило, а последњи поступци Приштине представљају одступање од дугогодишњег статуса "љубимца западних сила", оцењује Би-Би-Си.

Косово (Фото: Јутјуб)

Британски медиј напомиње да је самопроглашено Косово прво увело царине на робу из централне Србије и БиХ, које су касније повећане на 100 одсто, а да се сада косовски посланици припремају за гласање о оснивању војске.

Дописник Би-Би-Сија за Балкан Гај Делони напомиње да су обе мере власти самопроглашеног Косова супротне упозорењима, пријетњама и позивима Европске уније и НАТО савеза.

Он пише да ће данашњим гласањем безбедносне снаге самопроглашеног Косова, које имају 4.000 припадника, бити преиначене у професионалну војску на територији на којој су од 1999. године распоређене НАТО снаге.

Гласање је разљутило премијера Србије Ану Брнабић, која је чак говорила о могућем одговору српске војске, док је председник Србије Александар Вучић затражио подршку Русије и Кине, пише Делони.

Делони напомиње да Србија нове снаге које ће контролисати власти у Приштини виде као претњу српском становништву на Косову и Метохији.

Дописник Би-Би-Сија подсјећа да се до пре три месеца на подручју западног Балкана говорило само о размени територије између Србије и самопроглашеног Косова, чин који би требало да оконча спор две стране, након шестогодишњих преговора уз посредништво Брисела.

Би-Би-Си пише да последњи поступци представљају одступање самопроглашеног Косова од дугогодишњег статуса "љубимца западних сила".

У тексту Би-Би-Си подсећа да се на Косову и Метохији налази највећа цивилна мисија ЕУ, као и мисија КФОР-а, те да се подручју пружа велика међународна хуманитарна помоћ.

Делони пише да коментар премијера самопроглашеног Косова како високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини "гуши преговоре Београда и Приштине" види као "ујед за руку која храни Косово скоро две деценије".

Могеринијева је истакла раније да је увођење царина против духа сарадње у региону и да очекује да самопроглашено Косово повуче одлуку, те да је убеђена да стране могу да наставе дијалог.

Стручњак за Балкан у Лондонској школи економије и политичких наука Џејмс Кед Линдзи истакао је да је за односе Београда и Приштине забринут више него икад и нагласио да дијалог већ годинама није добар.

Би-Би-Си додаје да је потез оснивања војске само погоршао ситуацију у односима две стране.

Агенција наводи да је незамисливо да ће самопроглашено Косово да окрене леђа ЕУ, али да тренутно показује незаинтересованост за односе са Бриселом.

Какво је стање на северу КиМ, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кфор на северу КиМ

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА