Најновије

ЂУРИЋ: Војска Косова је илегална окупациона формација (ВИДЕО)

Директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је данас по једнонационалном диктату албанске већине и супротно свим важећим одредбама права, косовски парламент донео одлуку о формирању тзв. војске косова.

ЂУРИЋ (Фото: kim.gov.rs)

Ђурић је у обраћању јавности поручио да то представља пакт против мира и чин политилке агресије на Србију.

Додаје да је циљ да се заокружи започети процес насилног одвајања дела територије Републике Србије и стварања тзв. Косова на читавом подручју АП Косово и Метохија.

Истиче да је то супротно Уставу у законима Србије, привременом уставном оквиру Косова и резолуцији 1244, али и споразуму из Куманова којим је окончан оружани сукоб на Космету.

"Војска Косова представља илегалну окупациону оружану формацију на територији Србије", навео је Ђурић.

Још једном је нагласио да је противправни карактер те формације јасан и недвосмилен и да одлука има за циљ насилну промену граница Србије и нарушавање уставом утврђеног положаја покрајине.

Додаје да се то дешава у условима када још увек није доступно компромисно решење за уређење односа Београда и Приштине.

Истиче да се војска косова формира у трену у коме ниједан једини албанац није одговарао за бројене злочине и хиљаде убијених и стотине хиљада протераних током оружаног сукоба на КиМ.

Ђурић наводи да су ти злочини чињени од стране оних који сачињавају тзв. восјку Косова уз материјалну и логистичну подршку појединих држава које су и пре две деценије извршиле оружану агресију на Србију.

"Захтев Кфору да разоружа илегалну формацију"

"Грађани треба да знају да су управо ове државе најодговорније за данашњу одлуку", рекао је Ђурић.

Захтева од Кфора да не дозволи деловање нелегалне војске Косова и да исту разоружа и ситуацију врати у оквире резолуције 1244.

"Све друго значило би директну подршку циљу насилног одвајања дела територије Србије", рекао је Ђурић додајући да је у питању противправно деловање које је кажњиво.

Позвао је и Албанце и Србе да не ступају у редове те формације указавши да је то кривично дело које је кажњиво вишегодишњим и строгим затворким казнама.

Директор канцеларије за КиМ каже да ће председник Вучић, заједно са Владом и надлежним службама наставити да предузима потребне уставне и законске кораке како би се очувао мир и безбедност.

Како каже, опције које су формално-правно на располагању укључују и проглашење окупације на делу територије Републике Србије, као и различите врсте употребе оружаних снага о чему одлуку доносе надлежни органи. 

Шешељ упозорава да Србија мора бити спремна ако Албанци упадну у енклаве! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА