Најновије

ПРОЈЕКАТ ПРАЖЊЕЊА СИРИЈЕ И СЛОМА РУСИЈЕ НИЈЕ УСПЕО: Почиње повратак 250.000 Сиријаца у домовину

Како се ближи крај сукоба у Сирији, Уједињени народи очекују да се током 2019. године око 250.000 сиријских избеглица врати у своју земљу. Говоримо о избеглицама у иностранству, не интерно расељеним особама које су највећим делом пребегле на владина подручја.

Илустрација (Фото: Правда)

,,Очекујемо да се 2019. године 250.000 Сиријаца врати у домовину, иако би се та бројка могла повећати или смањити, зависно о брзини којом се буду уклониле препреке за повратак у Сирију”, рекао је у уторак Амин Авад, директор канцеларије Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР) за Блиски исток и Северну Африку.

Након седам година сукоба се чини да рат у Сирији доживљава свој епилог, а стабилност се вратила у највећи део земље, искључиво захваљујући напорима сиријске војске и њених савезника.

,,Под таквим сценаријем се 2018. у земљу из иностранства вратило око 37.000 људи”, углавном у провинције Дамаск, Дара и Хомс, рекао је Амин Авад током обраћања новинарима у Женеви.

,,Рат је готов. Постоји само неколико подручја сукоба, укључујући и Идлиб, који је, као што знате, за преговарачким столом подручје примирја и деескалације напетости”, додао је директор УНХЦР-а за Блиски исток и Северну Африку.

У исто време када сиријска војска има премоћ над терористима, настављају да се спроводе хуманитарне мере, пре свега расподела пакета хране и пружање медицинске помоћи становништву. Дамаск је такође одобрио планове за обнову регија ослобођених  од терориста, а радови су већ почели.

Чињеница је да ове вести не добијају пуно простора у медијима, али обнова путева, инфраструктуре, домова и свега што је порушено се спроводи. Због санкција које су Европска унија и САД наметнули Сирији обнова иде нешто спорије, али су радови почели широм земље.

Мере владе Башара Ал-Асада показују  велики интерес и одлучност Дамаска да убрзати повратак свих избеглица и расељених Сиријаца у своје домове и да се врати нормалност у земљи, упркос свим изазовима, као што су подршка коју терористичке групе још увек добијају од одређених западних сила и неколико земаља у регији.

Сиријске власти су у више наврата осудиле подршку Сједињених Држава и америчких савезника терористима, јер, према Дамаску, Wашингтон тражи разлог да продужи кризу, само како би оправдао своју војно присуство на сиријској територији и покушао раскомадати арапску земљу.

Сиријски председник Башар Ал-Асад је у уторак поновио како ће престанак иностране интервенције у врло кратком року довести до окончања оружаних сукоба у Сирији.

Управа Народне милиције ДНР је саопштила један од начина одбране републике у случају напада кијевских снага са југа. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА