Најновије

Реакције из Београда због трансформације КБС у војску (ВИДЕО)

Из Београда стижу оштре реакције након што је косовски парламент једногласно изласао три закона којима се омогућава трансформација КБС у косовску војску.

Београд (Фото: Pixabay)

Генерални секретар председника Републике Никола Селаковић каже да је данашњим гласањем у Приштини умрло међународно право.

"Они који су допринели томе да међународно право нестане више се ни не претварају у тим својим делима, раније су измишљали и конструисале догађаје попут Рачка не би ли оправдали кршење међунарондог права, данас то ни не раде више", истакао је Селаковић.

То чине, каже, САД, Британија, Немачка и читав део такозване међународне заједнице која је прихватила формирање војске Косова и спонзорисала косовску независност.

"Морамо да понављамо на сваком месту и да будемо свесни да је резолуција СБ 1244 из 1999. једини важећи међунаронди правни акт када је у питању Косово и Метохија и третирање присуства оружаних снага. Онима који промовишу сецесију Косова то више није ни важно", напомиње Селаковић.

Помоћник директора Канеларије за КиМ Петар Петковић каже да оно што се дешава у Приштини значи више оружја и оклопних возила од САД, а мање права, хране и безбедности за српски народ.

Према његовим речима, у тачки 16 резолуције 1244 стоји да су једино међународне оружане снаге те које могу да користе наоружање и војну опрему на Косову.

"Стоји и да је дужност Кфора да надгледа и врши инспекцију над објектима уколико се утврди да се у њима догађају војна дешавања. То се годинама дешава. Нико ништа не предзима", напомиње Петковић.

Премијерка Ана Брнабић је навела да је ово тежак дан за њу зато што не доприноси сарадњи и стабилности и истакла да Србија наставља да иде путем мира.

Оценила је да без стабилности у региону нема ни стабилности ни будућности у Србији.

"Треба да градимо будућност, а не да дижемо баријере, да спречавамо информисање на матерњем језику, да спречавамо сарадњу и да људе заплашимо", рекла је Брнабићева.

Подвлачи да Србија путем просперитета, сарадње, напретка, трансформације економије и већег улагања у науку и креативност.

"Настављамо да улажимо у све оно што мислим да је будућност", рекла је премијерка.

О оснивању тзв. војске Косова можете прочитати ОВДЕ.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА