Најновије

ЗАУЗДАВАЊЕ КИНЕ: Ево како је Маршалов план за Африку окренут против Пекинга! Вашингтон нема милијарде...

Америчка влада је представила нову афричку стратегију, чији је основни циљ да заузда ширење кинеских утицаја на Црном континенту, за које Вашингтон сматра да штете националним интересима САД.

УН (Фото: Јутјуб)

Како је саветник за националну безбедност Џон Болтон прекјуче објаснио на јавном представљању стратегије, Пекинг стиче економску, политичку и војну предност у Африци на штету САД и администрација Доналда Трампа ће пробати да томе стане на пут. Болтон је најавио пакет помоћ афричким државама, упоређујући нови амерички план за Африку са Маршаловим планом, који је допринео економском развоју Европе после Другог светског рата, преноси Ројтерс.

Према речима Трамповог саветника, Америка ће се препоручити уз помоћ пројеката који имају економског смисла за обе стране. Вашингтонска администрација се нада да ће афричке земље увидети колико је то другачије од приступа Кине, која, сматра Болтон, претвара афричке државе у вазале.

Саветник Беле куће је оптужио владу Си Ђинпинга да презадужује афричке земље толико да оне не могу да врате кредите и да путем „подмићивања, тајновитих уговора и дугова” приморава овај континент да се потчини кинеским захтевима. Додао је да Кина улаже у Африку да би стекла политички утицај док ће нова америчка стратегија бити усредсређена на на националну безбедност (борба против тероризма), као и на трговину и проналажење прилика за амерички бизнис.

Иако није казао колико ће новца САД усмерити ка Црном континенту, Болтон је истакао да Вашингтон не може да издвоји милијарде долара као што то ради Пекинг. И поред тога што је најавио издашну помоћ у оквиру „афричког Маршаловог плана”, Болтон је најавио да ће појединим земљама укинути финансијску помоћ, као и да ће смањивати број војника у мировним мисијама.

Како је објаснио, упркос томе што примају америчку помоћ, бројне земље не подржавају интересе Вашингтона па су дозволиле цветање тероризма, радикализма и насиља и отвориле се према Кини, угрожавајући америчке инвестиције или војне базе. Око 7.200 америчких војника је распоређено у Африци у мировним и противтерористичким мисијама. Болтон подсећа да је Џибути дозволио Кинезима да саграде војну базу неколико километара од америчке базе, центра за борбу против тероризма. За Јужни Судан саветник тврди да је „корумпиран” и „незахвалан”, док за Замбију истиче да је у вазалном положају у односу на Кину јер јој дугује између шест и 10 милијарди долара и можда ће морати да јој зато преда своју електродистрибуцију.

Према подацима Стејт департмента, америчка финансијска помоћ за Африку је прошле године износила 8,7 милијарди долара, док су амерички бизнисмени тамо уложили 50 милијарди долара. Кинеска улагања су од 2000. до 2014. износила више од 120 милијарди долара. Пекинг углавном позајмљује новац за изградњу путева, пруга, аеродрома и школа, обавезујући домаћине да као извођаче радова упосле кинеске државе компаније, пише „Њујорк тајмс”. У Африци послује око 10.000 компанија из Кине и ова земља је још пре десет година заменила Америку на месту најважнијег афричког трговинског партнера.

Због тога Болтон закључује да највећа претња која Америци долази из Африке није исламски тероризам већ, ширење кинеског, али и руског утицаја, при чему је за обе земље казао да „агресивно” и „предаторски” улажу у Црни континент, подривајући америчке интересе. Кад је реч о Москви, Трампов саветник тврди да она у Африци не поштује „владавину права и принципе отворене и транспарентне владе већ да продаје оружје и енергенте у замену за гласове у УН, одржавајући властодршце и подривајући мир и сигурност противно интересима Африканаца”.

Из Пекинга су одговорили да делују на обострану корист и да је занимљиво што је Болтон, говорећи о Америци и Африци, све време говорио о Русији и Кини.

Нова америчка стратегија је усклађена са Трамповим виђењем међународних односа у којима се Вашингтон и Пекинг боре за економску, политичку и војну превласт у свету. У њој се истиче да је Африка још једно поље где ће Америка и Кина одмеравати снаге. Независно од ње, Трамп је у октобру одобрио фонд од 60 милијарди долара за развојне зајмове страних земаља, што је био његов одговор на нови кинески пут свиле.

Прочитајте ОВДЕ како су Европа и Јапан узвратили Америци.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кина - алтернативна глобализација.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА