Најновије

ЦРТА: Висока политика "киднаповала" изборе у Лучанима (ВИДЕО)

Директор Црте Раша Недељков каже да су осим забележених неправилности, избори и Лучанима "киднаповани" од стране уских интереса политичких партија у односу на потребе грађана Лучана. Нисте видели никакве програме, такмичења око идеја, већ је у све "прсте умешала" висока политика, казао је Недељков.

Раша Недељков (Фото: Јутјуб)

ЦРТА посматрачка мисија саопштила је да је квалитет изборног процеса у Лучанима, које је надзирала, "био веома лош, а атмосфера изборног дана није била у складу са стандардима за слободне и фер изборе".

"Нисмо виђали програме, виђали смо лидере политичких странака из Београда, из Јагодине на постерима, а нисмо видели такмичење идеја око проблема грађана. Сигуран сам да грађани Лучана имају много проблема, као што имамо сви остали који живимо у другим местима . Није било приче о томе, било је приче о политичким лидерима и рекао бих да су избори у Лучанима киднаповани од стране уских интереса политичких партија на уштрб потреба грађана Лучана", казао је у Дану уживо Недељков.

Како је рекао, грађани као једини вид утицања на политичке процесе виде, пре свих, локалне изборе.

"А на жалост, ни овог пута локални избори нису били предмет рангирања проблема грађана, већ је у све умешала прсте висока политика", казао је гост Н1.

Уместо да дан избора буде празник демократије, он се претворио у једно опште лудило на терену, каже Недељков.

 Није постојао, каже, никакав програм или платформа за развој идеја које би биле окренуте грађанима.

"Много је лакше да се избори организују око неких емотивних тема, на пример Косова, лакше да се бавимо лидерима странака, а не проблемима. Јер, признаћете, тешко је наћи решења за канализацију, за непијаћу воду, за базичне ствари", каже Недељков.

У Србији је, додаје, на неки начин изокренут читав демократски процес.

"Грађани бивају корумпирани сопственим новцем која издвајају кроз порезе које плаћају и кроз изборну кампању, и тобоже добијају бесплатну кампању, или поклоне за преживљавање. Виђани су пакети који су дељени и у Лучанима и осталим општинама", рекао је Недељков.

С друге стране, каже, ми као грађани немамо механизам на основу којих можемо да држимо политичаре одговорнима.

"Све се своди на то 'дај ми шта год можеш, па макар био и тај пакет'. А све више грађана губи поверење у изборни процес", додао је.

Чињеница да је, додао је, огромна логистичка машинерија укључена у општини Лучани да се сви људи извуку на гласање, говори управо у прилог томе да, с једне стране, веома важно било да изађе што више људи, а с друге, нису успели да мотивишу кроз идеје, већ уз добру логистику и атмосферу месецима раније, кроз разне притиске.

Чија су возила са и без таблица у Лучанима?

"Ми смо регистровали више од 200 возила са и без регистарских таблица, највише из Новог Сада, Панчева, Врбаса, Косовске Митровице. Главно питање које се поставља је да ли су то била возила у власништву активиста политичких странака или јавних предузећа и државних инстуитуција. То би требало да прове тужилаштво, полиција, Агенција за борбу против корупције, који би требало да искористе законска овлашћења и да покушају да утврде ко су ти људи", казао је Недељков.

Виђани су и људи са разним списковима, и требало би, како каже, утврдити и да ли су то копије бирачких спискова, што је кажњиво кривично дело, уколико се утврди да јесу.

Додаје и да је на једном возилу мисије Црта, које је било видно обележено, избушене гуме.

"То су ствари које делују минорно у односу на неке евентуалне физичке инциденте, али то је једна од првих индикација да постоји систем притисака и индиција за корупцију у изборном процесу, што је кривично дело и што би морало да буде предмет истраге државних органа", нагласио је Недељков.

На питање коме смета Црта да избуше гуме на њиховом ауту, Недељков каже: "Замерили смо се некоме коме је смерало да у Лучанима постоји независна посматрачка мисија која може да каже шта се заиста дешавало тамо".

"С једне стране, моја перцепција избора је да то треба да буде празник демократије, један најнормалнији дан, да људи одшетају до бирачких места, изаберу своје представнике. Међутим, не, то се претворило у једно опште лудило на терену, где су људи под тензијом, не знају ко је дошао у њихово село, шта коме смеју да кажу...", казао је директор Црте.

Нагласио је да је представника те мисије било око 120 у Лучанима, на свим бирачким местима, и дошли су до закључка да је ово најгори изборни процес који су до сада посматрали.

Прочитајте ОВДЕ зашто се Саша Јанковић повлачи из политике.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА