Најновије

Ер Србији није стигао ниједан од четири нова авиона! Етихад у банкроту по Европи, а Србија...(ВИДЕО)

Ер Србија је до краја септембра ове године требало да добије два нова авиона и још два до краја 2018, међутим окосницу флоте националног авиопревозника и даље чине изнајмљени авиони старији од 10 година.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

У уговору између Ер Србије и Етихада, до којег је дошао Инсајдер, прецизирано је да прва четири авиона стигну већ до краја ове године, а још шест до краја 2020. Испорука ових авиона договорена је у оквиру стратешког партнерства са Етихадом који је од 2014. власник 49 одсто националног авиопревозника.

Зашто једно од најважнијих обећања власти и представника Ер Србије, а то је набавка нових најсавременијих Ербас авиона, није испуњено, за сада нема објашњења.

Ова набавка је важна између осталог и због тога што је директно везана за аванс од 23,5 милиона долара која је ЈАТ уплатио Ербасу још 1998. године. Наиме, те године потписан је уговор између тадашњег ЈАТ-а и Ербаса. Наручено је 8 нових авиона. Плаћен је депозит од 23,5 милиона долара. Авиони због санкција и НАТО бомбардовања никада нису купљени па је овај новац више од 15 година стајао на рачунима француско-немачке компаније. Како је више саговорника Инсајдера у серијалу “Српско-арапска посла” објаснило, ЈАТ у годинама које су уследиле није имао новца да купи нове авионе и тако искористи уплаћени депозит.

Након што су потписани уговори о стратешком партнерству ЈАТ и Етихада и формирана Ер Србија, како се испоставило, Ер Србија је депозит из 1998. године пренела на Етихад, уз уговор о набавци нових авиона.

Наиме, у финансијском извештају Ер Србије се наводи да Етихад располаже износом од  23, 5 милиона долара који је ЈАТ 1998. платио као депозит Ербасу. Како се наводи Етихад ће Ер Србији враћати депозит у деловима односно процентуално како се буду исплаћивали наручени авиони. У финансијском извештају се прецизира да је Ер Србија дужна да Ербасу исплати укупну купопродајну цену за 10 нових авиона.

Према званичном ценовнику 10 Ербасових авиона најновије генерације А320нео, чија је набавка уговорена, кошта чак милијарду долара. Како је још 2013 саопштено, нови авиони које купује Ер Србија требало је да буде део велике наруџбине Етихада који је наручио чак 117 авиона, па је самим тим и Ер Србија требало да оствари уштеду.

Поставља се међутим и питање да ли је Ер Србија финансијски способна да купи авионе.

Према анализи финансијских извештаја, Ер Србија послује позитивно само захваљујући државној помоћи. Подсетимо, држава ће према усвојеном буџету и наредне године наставити са финансирањем Ер Србије иако је уговорна обавеза давања средстава истекла још 2016. године. 

Проблеми у Етихаду

Компанија Етихад основана је указом шеика Уједињених Арапских Емирата 2003. године, а у периоду од 2011. до 2017. била једна од најбрже растућих компанија у свету.

И пре потписивања уговора са некадашњим ЈАТ-ом 2013. Етихад је купио низ авиокомпанија у Европи и свету. Испоставило се међутим да брза експанзија није дала жељене резултате, па је средином 2017. објављено је да је Етихад 2016. године направио губитак од чак 1,8 милијарди долара.

Од европских компанија прво је 2017. банкротирао Ер Берлин. Компанија прекида све операције, а флоту и слотове и пилоте преузели су Луфтханза и Еасy Џет.

Да се крај кризе у Етихаду не назире показује вест од прошле недеље да је стечајни управник Ер Берлина тужио доскорашњег највећег деоничара, компанију Етихад, са захтевом да Етихад плати две милијарде евра.

У тужби се наводи да "Етихад" није испунио своје финансијске обавезе прекидом финансирања "Ер Берлина". Наводи се такође да је "Етихад" помагао "Ер Берлину" и да је у априлу 2017. послао писмо немачкој компанији с уверавањима да ће наставити да га подржава 18 месеци.

Финансирање је међутим прекинуо у августу 2017, због чега је "Ер Берлин" покренуо поступак за банкрот. У тужби се тражи 500 милиона евра накнаде, као и неспецификована друга штета, што суд процењује на око две милијарде евра. "Етихад" има рок до јануара да реагује и да побије ове тврдње стечајног управника.

Шта ако Етихад одлучи да изађе из Ер Србије

Инвестиција у Ер Србију остала је једина коју Етихад сада има у Европи. Осим уверавања да Ер Србија послује сјајно, представници државних институција нису показали да имају било какав план у случају да се Етихад повуче.

Држава Србија је, према истраживању Инсајдера, за сада уложила неколико пута више од Етихада у заједничку компанију Аир Србија у којој је држава власник 51 одсто а компанија из УАЕ 49 одсто. Званично, према финансијским извештајима, Аир Србија послује позитивно још од 2014. године, али то је само формално тако јер се, према анализи финансијских извештаја, као приход сваке године рачуна донација Србије.

Улагања државе чак и не би била спорна, уколико би заједничка компанија без давања државе, пословала профитабилно.

Поставља се међутим питања шта ће се десити са Аир Србијом уколико Етихад одлучи да из компаније изађе, а имајући у виду преузете обавезе.

Председник Србије Александар Вучић је одговарајући на питања новинара Инсајдера рекао је да очекује да се Етихад неће повући из Ер Србије

„Што се тиче Етихада, колико знам они остају у причи, нисам обавештен о било чему другачијем“, рекао је Вучић у јуну ове године.

Председница Владе Ана Брнабић је на питање новинара Инсајдера да ли Србија има план за случај да Етихад донесе одлуку о повлачењу из Ер Србије рекла да ништа не указује на такву могућност.

“Оно што ја могу да коментаришем јесте да Ер Србија одлично послује и да смо ми задовољни нашим партнертсвом и са Уједињеним Арапским Емиратима и са Етихадом”, рекла је Ана Брнабић у априлу ове године када је већ било познато да је Етихад у проблемима. 

Однос Етихада и Ер Србије била је тема Инсајдеровог серијала Српско-арапска посла.

Авион А330 који лети за Америку иде на ремонт

Док на питања о набавци нових авиона нема одговора, Ер Србија недавно је саопштила да авион ербас 330 који лети за Њујорк иде на генерални технички преглед у Абу Даби, а да ће летове током ремонта обављати Етихадов авион истих карактеристика.

Иначе авион који одлази на ремонт од 2016 лети за Америку изнејмљен је и то од Етихадове компаније Џет Ервејз и овај лизинг Ер Србија према званичим саопштењима плаћа пола милиона долара месечно.

Ер Србија у флоти има 21 авион, од којих су у њеном власништву четири боинга и три АТР-а који су некад били део флоте ЈАТ-а. Највечи део саобраћаја обавља се преко Ербас авиона који су узети на лизинг. Најмлађи авион у флоти има 11 година.

Прочитајте ОВДЕ како је институт “Винча” постао рај за породицу директорке.

Извор: insajder.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте серијал о Етихаду.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА