Најновије

ПРОМЕЊЕН ХАШКИ СУДИЈА У СЛУЧАЈУ РАДИКАЛА: Суђење се пребацује у Србију?

Судија Лиу Даћун именован је данас за новог судију у предмету против двоје радикала Вјерице Радете и Петра Јојића, који треба да одлучи да ли тај случај треба да се преда српском правосуђу.

Хаг (Фото: Pixabay)

Одлуку о том именовању донео је председник Механизма за кривичне судове у Хагу Теодор Мерон.

Наиме, како се наводи у одлуци достављеној медијима из Хага, турском судији Ајдину Сефа Акају Савет Безбедности у јуну ове године није продужио мандат у Механизму.

Судија Акај је 12. јуна донео одлуку да се случај против Јојића и Радете оптужених за непоштовање суда (застрашивање сведока у случају противВојислава Шешеља) преда српском правосуђу, али ју је прошле седмице Жалбено веће Механизма вратило на поновно одлучивање.

Ову одлуку је жалбено веће, којим преседава Мерон, донело по жалби коју је поднео "амикус курије" (пријатеља суда, у овом случају тужилаштва) имајући у виду да је први пут у жалби поменута неопходна заштита сведока у поступку.

Веће је указало да је "амикус курије" пропустио да се у изјашњењу пред судијом, који је донео првостепену одлуку о предаји овог предмета српском правосуђу, осврне на безбедност, заштиту и могућност појављивања сведока који би требало да сведоче у том поступку.

У интересу је правде да се, како се наводи у одлуци, ово питање поново размотри и провери да ли предмет треба да се преда српском правосуђу.

Због тога је веће наложило судији појединцу да затражи изјашњење од "амикус курије" и Србије, а по потреби и од Јединице за заштиту сведока.

Нову одлуку да ли ће Механизам о предати предмет Србији у надлежност треба да донесе кинески судија Лиу.

Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника СРС Војислава Шешеља.

Судија Акај је 12. јуна био наложио да се што пре је могуће случај проследи канцеларији тужилаштва у Србији као и све информације од значаја у вези овог случаја, уз оптужницу и материјал који подржава оптужницу.

Акај је у тој својој одлуци, између осталог, навео да је ово кривично дело почињено у Србији, а да је Србија навела да има надлежност те да је вољна и адекватно припремљена да прихвати овај случај за суђење, уз обезбеђивање свих процедуалних гаранција за фер суђење као и да су оптужени спремни да се појаве пред судом у Србији.

Хашко тужилаштво се томе успротивило тврдећи да Вјерица Радета и Петар Јојић, као посланици Српске радикалне странке у Народној скупштини уживају имунитет од кривичног гоњења.

Србија је 2015. године одбила да ухапси и изручи Јојића и Радету Хашком трибуналу пошто су српски правосудни органи констатовали да нема услова за њихово изручење, јер ни статут Савета безбености Уједињених нација о раду Трибунала, као ни српски Закон о сарадњи са Хашким трибуналом не предвиђају кривично дело за које се терете.

Након што је случај из Хашког трибунала по његовом затварању 31. новембра 2017. прешао у Механизам, судије тог суда су закључиле да је у интересу правде и експедитивности да се овај случај пребаци држави на чијој је територији извршено кривично дело - а то је Србија.

Након тога судија појединац је задужен за координирање предмета и конкретне одлуке.

Како је Путин разматрао ситуацију на Балкану. погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Реакције Вуковараца после пресуде лидеру радикала

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА