Најновије

ВУЛИН: Брисел уместо шаргарепе да понуди штап Приштини (ВИДЕО)

Министар одбране Александар Вулин верује да је важно што ће се на данашњем Савету безбедности УН чути глас Србије као и да аргументе које ће изнети председник Александар Вучић нико неће моћи да оспори. Време је и да ЕУ уместо стратегије шаргарепе Приштини понуди штап, рекао је Вулин за РТС.

Вулин (Фото: Јутјуб)

На седници Савета безбедности министар Вулин очекује да ће велике силе заузети уобичајени став, али сматра да су аргументи на страни Србије.

"Најважније је да је Србија изборила право за свој глас, да је изборила могућност да каже шта мисли и да цео свет то схвати и разуме. Са председником Вучићем је јако тешко да разговарате када разговарате аргументима. Његови аргументи су необориви. Очекујем да ће велике силе завршити уобичајеном фоскулом 'ми смо признали Косово и тиме је ствар решена' и да неће моћи да оспоре ни један аргумент председника Вучића. Русија и Кина су нас подржале и омогућиле да се чује наш глас и ми смо им захвални на томе", рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Александар Вулин. 

Најава формирања восјке Косова је у супротности са мандатом који има Кфор али то неће утицати на сарадњу.

"Ми очекујемо да Кфор разоружа ту војну формацију. Каква би била реакција да се појави нека паравојна формација  на северу Косова, колико би им минута требало тада да реагују? Ми имамо редовне консултације са Кфором, начелник генералштаба се видео са новим командатом Кфора 14. децембра у Нишу, имаћемо мешовите патроле и радићемо све што можемо да се сачува мир и стабилност без обзира што је наше поверење често изиграно", рекао је министар одбране.

Данас се очекује и одговор Приштине на понуду Брисела када је реч о уведеним таксама.

"Наш врхунски интерес је мир, стабилност и економски напредак региона. Стратегија ЕУ према Приштини до сада је била стратегија шаргарепе. Време је да Брисел уместо шаргарепе понуди штап, а то значи да ако кажу да Приштина не укине таксе онда неће бити Споразума о стабилизацији и придруживању, ако се не формира Заједница српских општина неће бити визне либереизације. Док год се то не деси не може се очекивати напредак", рекао је Вулин. 

На изборима за локалну власт у Лучанима, Дољевцу, Кладову и Кули, Српска напредна странка однела је убедљиву победу. Александар Вулин, међутим, предлаже да се распишу и ванредни парламентарни избори.

"То су изузетни резултати и ја честитам и СНС-у и председнику Вучићу али сматрам да треба зауставити ову расправу која покушава да се наметне у народу да смо ми диктаторска земља у којој нема демократије и да то једном ставимо по страни. Хајде да пустимо све ове шетаче и оне који тврди да их има више да се пребројимо а једини демократски начин за то је да се изађе на изборе. Хајде да прекинемо са овим у тренутку када се Србија грчевито бори да опстане на КиМ, ви имате покушаје сукоба у Београду и нападе у Лучанима. Хајде да то завршимо на изборим а не да трошимо народну енергију. Мислим да би то било лековито за Србију. Нека изађу на изборе", рекао је за РТС Александар Вулин.

Вучић данас на хитној седници Савета безбедности УН! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Министар Вулин: Позвао сам 53 министра одбране да спрече да неосуђени терористи направе војску

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА